Noviteti
4

Najsnažnija Panamera do sada nosi oznaku Turbo S E-Hybrid

Piše: E. T.
Porsche je zvanično predstavio hibridnu Panameru koja je zasnovana na najsnažnijoj benzinskoj verziji, a u ovom trenutku je ubjedljivo najsnažnija Panamera koja će se moći kupiti.

U Porscheu su ipak otišli korak dalje od najava koje su prije dan-dva plasirali pojedini britanski mediji, a prema kojima će njemački proizvođač automobila u Ženevi predstaviti snažniju hibridnu Panameru 4S E-Hybrid koja će se dodatno približiti najsnažnijoj turbo-benzinskoj verziji.

Kako sada stvari stoje, najsnažnija hibridna Panamera bit će zasnovana na Turbo verziji i umjesto 2,9-litarskog V6 biturbo motora (koji pokreće osnovnu hibridnu verziju) pokretat će je 4-litarski biturbo V8 motor sa 550 KS kojem će asistirati elektro-motor sa 136 KS (s kojim automobil do potpunog pražnjenja baterija može preći 50 kilometara).

Panamera Turbo S E-Hybrid kombinovano nudi 680 KS i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na obje osovine distribuira preko 8-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila (PDK), što je mnogo više od potencijala koji trenutno nudi najsnažnija benzinska verzija (550 KS).

U inžinjerskom odjelu Porschea poslužili su se rješenjima koja su koristili na ultrasportskom hibridnom modelu 918 Spyder, samo što će u izvanrednim mogućnostima automobila u ovom slučaju umjesto dvije uživati četiri osobe.

Iako je teža od nehibridne verzije, Panamera Turbo S E-Hybrid od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,4 sekunde, a njena maksimalna brzina iznosi 310 km/h. Nudit će se sa standardnim i povećanim međuosovinskim rastojanjem. Bogata standardna oprema uključuje 21-inčne točkove, adaptivni zračni ovjes i karbonsko-keramičke kočnice.