Noviteti
6

Najnovija "škorpija" iz Abartha je 595 Pista

Piše: E. T.
Čuvena italijanska automobilska kompanija Abarth u Ženevi će predstaviti najnovije izdanje svoje "džepne rakete" zasnovano na Seriji 595.

Pored nekolicine atraktivnih sportskih modela koji su nastali na osnovici Fiatovog modela 500, Abarth će na Sajmu automobila u Ženevi premijerno predstaviti i posljednje izdanje modela iz Serije 595 uz koje stiže riječ Pista (staza, prevedeno s italijanskog).

Abarth će "ljuti" automobil(čić) ponuditi i u Cabrio verziji sa električno pokretanim mekanim sklopivim krovom, a ispod kratkog prednjeg poklopca nalazi se poznati 1,4-litarski turbo-benzinski motor (T-Jet) koji u slučaju ove "škorpije" nudi 160 KS i 230 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Tradicionalisti će biti obradovani zbog činjenice da će Abarth model 595 Pista, pored opcionog sekvencijalnog mjenjača kojim se upravlja preko aluminijskih ručica na upravljaču, nuditi i u kombinaciji s ručnim 5-stepenim mjenjačem.

Uz riječ Pista stižu Koni komponente zadnjeg ovjesa, otvoreniji izduvni sistem i "track-day" telemetrija koja čini sastavni dio Uconnect multimedijalnog sistema s kojim se upravlja preko 7-inčnog monitora.

Abarth 595 Pista od 0 do 100 km/h stiže nakon 7,3 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 216 km/h. Za efikasno kočenje brinu kočnice s ventiliranim diskovima promjera 284 mm (naprijed) i 240 mm (nazad) koje se naziru ispod 17-inčnih felgi na kojima su gume dimenzija 205/45. Kočne čeljusti (kao i kućišta vanjskih retrovizora) mogu biti u crnoj, crvenoj ili žutoj boji.

Kupci koji su spremni na dodatna izdvajanja u ovom slučaju mogu računati na xenon svjetla, dodatno zatamnjena zadnja stakla, automatsko zatamnjenje retrovizora, automatski klima-uređaj i elektropokretan stakleni krov.