|

Najbrži limuzinski Maserati

Najbrži limuzinski Maserati
0
S
Sarajevo-x.com
26.12.2008. u 21:30
7
komentara
0

dijeljenja
Najbrži limuzinski Maserati
Maserati je najavio da će na predstojećem sajmu automobila u Detroitu početkom naredne godine predstaviti najsnažniju i najbržu verziju svog modela Quattroporte, koj će tako ujedno biti i najbrži serijski Maserati sa četvero vrata koji je ikada proizveden.
Kao i uvijek, u Maseratiju su u iovaj put imali na umu da ponude kupcima ekskluzivnih limuzina svoj model koji će se isticati stilom, ali i vrhunskim voznim osobinama. S obzirom na to da je Maserati Quattroporte i u najobičnijoj verziji jedna od najspektakularnijih i najelegantnijih limuzina današnjice, jasno je da je većina posla trebala biti odrađena po pitanju performansi.U želji da ujedno istaknu i bogato sportsko nasljeđe svoje marke u Maseratiju su odlučili daojačaju već hvaljeni 4,7-litarski V8 motor. Inače, jedna od glavnih zamjerki tomo motoru je, i pored odličnih osobina i prekrasnog zvuka koji proizvodi, nedostatak snage, koji je u ovoj cjenovnoj klasi jednostavno nedopustiv. Tako su u Maseratiju pronašli način da proizvedu dodatnih 33 KS, pa je sa ukupnih 433 KS Quattroporte Sport GT S postao znatno ozbiljniji i uvjerljiviji sportista visoke klase.
Naravno, uz više snage u Maseratiju nisu namjeravali ostaviti netaknutim ostale elemente koji su neophodni za brzu i dinamičnu vožnju. Ovjes je tako potpuno prerađen, pa je Quattroporte Sport GT S znatno niži od standarnih verzija, a ujedno je dobio i nove amortizere koji mu daju bolju povezanost sa cestom, a ujedno obezbjeđuju vozaču bolji osjećaj povezanosti sa ovim velikim automobilom. Prerade na ovjesu zaključili su ugradnjom krućih opruga, dok su za bolji osjećaj vožnje ali i efektnije iskoritavanje dodatne snage prerađeni izduvni sistem, kao i elektronski program koji upravlja radom automatskog mjenjača.Pored konkretnih tehnoloških poboljšanja, očito je da su u Maseratiju uspjeli Quattroportea učiniti dodatno agresivnijim i privalčnijim. Veliku ulogu u tome definitivno ima novi izgled prepoznatljive maske, kao i titanijumska boja sjenila u prednjim svjetlima. Također, sitni detalj poput crnih umetaka oko vrata, ručki na vratima i izduvnog sistema učinili su da Quattroporte Sport GT S i na prvi pogled daje do znanja da je riječ o posebnoj ediciji. Podrazumjea se da je GT S dobio i posebno oblikovane naplatke koji su odličan završni detalj na ovom italijanskoj dizajnerskoj poslastici, dok je i unutrašnjost posebno obogaćena skupocjenom alcantara kožom i titanijumskim umecima.

Cijenu za ovaj zaista poseban Quattroporte u Maseratiju još uvijek nisu najavili, ali uz ostale detalje i ona će biti rečena nakon prezentacije u Detroitu 12. januara iduće godine.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...