Jedan za sve
168

Na vrhu ponude za novu G-Klasu je AMG G63 s 585 KS

Klix.ba
Mercedes-AMG će na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi, pored ostalog, predstaviti i najsnažnije izdanje nedavno predstavljene G-Klase nove generacije.

Za držanje koraka s automobilskim kompanijama koje kupcima nude ekstremno snažne i brze SUV-ove koji svojim (među)ubrzanjima ne zaostaju za sportskim automobilima, Mercedes-AMG je pripremio najsnažniju verziju nove G-Klase, a "besmrtna kutija" s oznakom G63 od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,4 sekunde, što je skoro sekundu kraće od vremena koje je ostvarivala najsnažnija G-Klasa prethodne generacije.

Zasluga za izvanredne performanse (zaključno s maksimalnom brzinom koja iznosi 240 km/h), koje beskompromisni terenski automobil svrstavaju među malobrojne slične SUV-ove, prije svega pripada AMG-ovom ručno sastavljenom 4-litarskom biturbo V8 motoru koji u ovom izdanju nudi 585 KS pri 6.000 obr/min i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta od 2.500 do 3.500 obr/min, ali i činjenici da je nova G-Klasa u odnosu na staru u ovom slučaju izgubila 174 kilograma.

Za prijenos snage na obje osovine novi G63 koristi AMG-ov 9-stepeni automatski mjenjač Speedshift TCT, a vozaču su na raspolaganju i ručice za ručnu izmjenu stepeni prijenosa. Podešena u AMG-u, distribucija snage na osovine vrši se u omjeru 40:60 u korist zadnje osovine, a u AMG-u su se pobrinuli i za konačno podešavanje adaptivnog ovjesa koji treba optimalno da se snalazi na asfaltu i daleko od njega.

Među značajnije detalje koji G63 izvana izdvajaju od slabijih verzija G-Klase spadaju: nova maska hladnjaka, veći usisnici zraka u prednjem odbojniku, redizajnirani blatobrani ispod kojih su smješteni veći točkovi (do 22 inča) i hromirani dvostruki završeci aktivnog izduvnog sistema koji su smješteni ispod lijevih i desnih zadnjih vrata. Sliku adekvatno upotpunjavaju i crvene kočne čeljusti na perforiranim diskovima.

Mercedes-AMG će uz G63 uskoro ponuditi i Night paket, a početak prodaje i cijena automobila (i opcione opreme) bit će poznati nakon premijernog predstavljanja na Sajmu automobila u Ženevi.