Održano obećanje
11

Na evropska tržišta stigao je Ford Mustang Mach 1

E. L.
Nakon prošlogodišnje najave Mustang Mach 1 prvi put se nudi i kupcima u Evropi.

Model Mustang Mach 1 koji je Ford pripremio za evropske kupce sa sobom donosi poznati 5-litarski atmosferski Coyote V8 motor, nekolicinu mehaničkih komponenti koje krase Shelby verzije čuvenog "konja u galopu“ i posebne dizajnerske detalje.

S rekalibriranom centralnom upravljačkom jedinicom, drugačijim usisom i hladnjakom ulja koji je "posuđen“ s modela Shelby GT350 motor (koji je prilagođen evropskim normama o emisiji izduvnih gasova) razvija 460 konjskih snaga pri 7.500 obr/min, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 529 Nm pri 4.600 obr/min.

Za uzornu upravljivost brine dodatno ukrućen ovjes s adaptivnim amortizerima i elementima koje sa sobom donosi model Shelby GT500. Unaprijeđen je i upravljački sistem, a u standardnoj opremi je i mehanička ograničena blokada diferencijala. Za ljubitelje vožnje na stazi u opciji je i paket karoserijskih komponenti s kojima se prijanjanje automobila povećava 22 posto u odnosu na standarni Mustang GT.

U kombinaciji s 10-stepenim automatskim mjenjačem Mach 1 od 0 do 100 km/ stiže za 4,4 sekunde (0,4 sekunde brže u odnosu na opciju s ručnim 6-stepenim mjenjačem), a najveća brzina iznosi 267 km/h.

Mustang Mach 1 izvana je prepoznatljiv po drugačije dizajniranim odbojnicima, aplikacijama na karoseriji i posebnim 19-inčnim aluminijskim felgama na kojima su gume Michelin Pilot Sport 4. Za opciju s ručnim mjenjačem treba izdvojiti nešto više od 64.000 eura.