Novo podizanje ljestvice
2

Na čelu SUV-ova visokih performansi sada je Aston Martin DBX707

E. L.
Aston Martinov SuperSUV DBX707 pokreće 4-litarski V8 motor koji razvija 707 konjskih snaga i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Posljednje poglavlje priče oko SUV-ova visokih performansi koju su svojevremeno započeli u Lamborghiniju sada pripada Aston Martinu, jer je iz slavne britanske automobilske kompanije pod svjetla reflektora stiglo najnovije izdanje luksuznog SUV-a DBX s kojim je ljestvica koja predstavlja performanse podignuta još jednom.

Aston Martin je na osnovici DBX-a predstavio izvedenicu koja se krije iza oznake DBX707, a trenutno najsnažniji i najbrži produkcijski SUV pokreće temeljito dorađen 4-litarski biturbo V8 motor čijih je 707 konjskih snaga i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta dovoljno za 311 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,3 sekunde.

Spomenute brojke dovoljne su da DBX707 izbije na čelo divlje SUV horde u kojoj se posebno ističu predstavnici Lamborghinija (Urus), Porschea (Cayenne) i Bentleya (Bentayga), a u AM-u se uveliko pripremaju za izazov staze Nürburgring Nordschleife na kojoj će i u praksi dokazati da imaju najbrži SUV na svijetu.

Pored dorada na motoru i izduvnom sistemu, dodatno ukrućen DBX707 sa sobom donosi i novi 9-stepeni automatski mjenjač sa skraćenim finalnim prijenosnim odnosom koji je zadužen za prijenos snage na obje osovine i ograničenu blokadu zadnjeg diferencijala. Iza olakšanih 22-inčnih aluminijskih felgi kriju se karbonsko-keramičke kočnice s prečnikom prednjih diskova koji iznosi 420 milimetara i rekalibriran adaptivni zračni ovjes, a u opciji su i 23-inčne felge.

Prilikom otkrivanja 707-ice prvi čovjek Aston Martina Tobias Moers naglasio je da najsnažniji i najbrži produkcijski SUV sa sobom i dalje donosi sve što se očekuje od luksuznih SUV-ova, a prvi kupci koji su spremni da izdvoje oko 206.000 eura u svoje bi primjerke trebali sjesti u drugom kvartalu.