UOČI PREMIJERE
15

Mustang Mach-E je zvaničan naziv Fordovog prvog električnog automobila

E. L.
U Fordu su uoči premijernog predstavljanja objavili zvaničan naziv svog prvog produkcijskog automobila koji će pokretati samo struja.

Inspirisan legendarnim sportskim modelom Mustang, Fordov dugo čekani SUV koji za pokretanje neće koristiti motor s unutrašnjim sagorijevanjem krije se iza naziva Mustang Mach-E, jer su u Fordu uvažili prigovore poklonika Mustanga Mach-1 kojima se nije svidjela prvobitna ideja prema kojoj je i električni SUV u nazivu trebao imati dodatak Mach-1.

Kako god, Fordov prvi elektropokretan automobil publici će se u produkcijskom izdanju premijerno predstaviti 17. novembra, a Mach-E svoje će posebno mjesto imati i na predstojećem Sajmu automobila u Los Angelesu.

Prezentaciju će voditi poznati glumac Idris Elba, a cijeli događaj će putem interneta biti dostupan i publici širom svijeta.

U Fordu većinu tehničkih detalja Mustanga Mach E (koji na sebi nosi redizajniran logo čuvenog konja u galopu) još uvijek drže u tajnosti. Ono što se već zna je podatak o autonomiji s jednim punjenjem baterija koja (prema WLTP normama) iznosi skoro 600 kilometara. Ford će Mustang Mach-E ponuditi u kombinaciji s baterijama različitih kapaciteta, a očekuje se da će se Coupe-SUV nuditi s prijenosom snage preko zadnje i preko obje osovine

Svi detalji Fordovog ulaska u svijet električnih automobila bit će poznati nakon premijere.