Noviteti
9

Može li ovaj McLaren P1 biti apsolutni "kralj Nürburgringa"?

Piše: E. T.
U McLarenu su već pokušavali da s modelom P1 ostvare najbolje vrijeme na stazi Nürburgring Nordschleife, ali nešto im tada, sve su prilike, nije išlo prema planu. Ostvareno vrijeme kruga zvanično nikada nije objavljeno.

Nadamo se da bi ovaj put moglo biti drugačije, jer su pojedini britanski automobilski mediji najavili da se u McLarenu spremaju za novi „napad“ na čuvenu njemačku stazu.

U nastojanju da njihov supersportski hibridni P1 zvanično bude cestovni automobil koji je za najmanje vremena „zatvorio“ krug u „zelenom paklu“, u McLarenu su ovaj put sav posao prepustili britanskoj ekipi Lanzante koja je nedavno na brdskoj trci u Goodwoodu pokazala sav potencijal cestovnog McLarena P1 LM.

Ekipa Lanzante vjerovatno je najpoznatija po svom učešću na trci izdržljivosti 24 sata Le Mansa, gdje su 1995. godine s McLarenom F1 GTR ostvarili pobjedu u generalnom poretku. To im svakako daje dodatni kredibilitet u završnim pripremama za obaranje zvaničnog rekorda staze Nordschleife.

McLaren P1 LM, što je suštinski sveobuhvatno prerađen P1 GTR koji se može registrovati i voziti javnim cestama, uskoro bi trebao imati prva testiranja na stazi Nordschleife, a nakon završnih podešavanja uslijedit će pokušaj ostvarivanja novog rekorda staze, iako za sve spomenuto još uvijek neme zvanične potvrde.

Vezani članci