Razvija 375 KS
5

Morgan predstavio Plus 8 GTR, svoj najsnažniji automobil ikada

D. B.
Nakon dizajnerskih skica objavljenih u februaru, Morgan je predstavio model Plus 8 GTR.

Riječ je o prvom od svega devet primjeraka koji je završen i lakiran u prelijepu Yas Marina plavu boju. To nije jedina poveznica s BMW-om jer retro sportski automobil pokreće N62 motor bavarske kompanije, atmosferski V8 motor od kojeg je njemački luksuzni brend davno odustao.

Riječ je o 4,8-litarskom N62B48 motoru koji je pokretao X5 4,8i/4,8iS, odnosno drugu E70 generaciju pomenutog modela. U Morganovom modelu ovaj motor razvija 375 KS, odnosno 20 više u odnosu na X5. Također, nešto je snažniji od konfiguracije motora koji je ugrađivan u modele 550i, 650i i 750i sredinom 2000-tih, a koji je isporučivao 362 KS.

Automobil je podsjetnik na trkaćiautomobil iz devedesetih, a projekt je započet kada je Morgan došao do nekoliko šasija prije nekoliko godina. Još nekoliko primjeraka će biti dostavljeno do kraja mjeseca, a posljednji tokom prvog kvartala 2022. godine.

Svaki kupac je imao priliku sarađivati s timom kako bi se kreirao istinski unikatan automobil. Pet od devet automobila je prodano u izvoz, dok četiri ostaju u Velikoj Britaniji. Kupci su mogli birati između 6-stepenog manuelnog i automatskog mjenjača, kao i upravljač na lijevoj ili desnoj strani.

Tuniranje motora i dvije izduvne cijevi nisu rezultirali samo povećanjem snage, nego i odzivom na pritisak papučice gasa koji se može porediti sa starim modelom Plus 8. Počast mu odaju i felge s pet krakova i centralnim šarafom.