Posljednji romantičari
38

Morgan predstavio model Super 3: Dva sjedišta na tri točka

E. L.
Morganov novi "tricikl“ koji izgledom i mnogobrojnim detaljima podsjeća na neka davna vremena pokreće Fordov trocilindarski 1,5-litarski atmosferski motor.

Dizajniran i napravljen „od nule“, Morganov model Super 3 zasnovan je na novoj laganoj aluminijskoj 'monocoque' šasiji i zadržao je isti karakter koji je krasio slično koncipiranog prethodnika na „cool“ žičanim felgama koji se proizvodio od 2012. godine i krio iza naziva 3 Wheeler.

U poznatoj britanskoj kompaniji koja je osnovana prije 113 godina kažu da Super 3 nudi više prostora za vozača i suvozača, a pored digitalne instrumentne table među glavnim novostima je odustajanje od dosadašnjeg (pogledima izloženog) jedinstvenog dvolitarskog V2 motora (82 KS) iznad prednje osovine koji je zamijenjen Fordovim 1,5-litarskim trocilindarskim benzinskim motorom čija specifikacija još uvijek nije objavljena.

Za prijenos snage na zadnju osovinu i u ovom slučaju zadužen je ručni 5-stepeni mjenjač „posuđen“ iz Mazde MX-5, a Britanci tvrde da će se spomenuti Fordov atmosferski motor optimalno snaći u okruženju laganog Roadstera čija masa iznosi oko 500 kilograma.

Prvi primjerci kupcima u Evropi i SAD-u bit će isporučeni za nekoliko mjeseci, a za jedinstven i egzotičan Super 3 (bez opcione opreme) treba izdvojiti nešto više od 42.000 eura.