Noviteti
1

Morgan predstavio jubilarni model 4/4 80th Anniversary Edition

Klix.ba
U čast obilježavanja 80 godina postojanja poznata britanska automobilska manufaktura predstavila je specijalnu ediciju legendarnog modela 4/4 koja će biti proizvedena u samo 80 primjeraka.

Predstavljanjem elektropokretanog modela EV3 u Morganu su pokazali da žele držati korak s automobilskim trendovima 21. stoljeća, ali to nikako ne znači da se žele odreći minulih vremena.

U to ime na Sajmu automobila u Ženevi predstavili su posebnu ediciju modela 4/4 s kojom su obilježili 80 godina svog prisustva u automobilskoj industriji.

Zamišljen i kreiran po uzoru na originalni model iz druge polovine tridesetih godina 20. stoljeća, jubilarni 4/4 opremljen je nekolicinom detalja koji su krasili Morgane u vremenu prije Drugog svjetskog rata. Pored kožnih traka za učvršćivanje poklopaca motora, retro ručica za otvaranje vrata i metalne maske hladnjaka, tu su i retro felge u boji karoserije s centralnim pričvršćivanjem.

Nezaobilazan detalj u ovom slučaju je mekani sklopivi krov, a „tačku na i“ stavlja izduvni sistem ispod desnog praga koji završava ispred zadnjeg točka.

Podsjetnik na neka davno minula vremena još najbolje se vidi u unutrašnjosti legendarnog britanskog dvosjeda. U drvenu instrumentnu tablu utisnuti su Period Smiths analogni instrumenti, a ostatak kabine obložen je kožom i tepisima vrhunske kvalitete. Tu su i adekvatne oznake jubilarne edicije, kao i serijski broj automobila.

U Morganu su za pogon ovog romantičnog automobila (koji će se nuditi sa upravljačem na desnoj ili lijevoj strani) odabrali Fordov 1,6-litarski četverocilindarski benzinski motor koji razvija 112 konjskih snaga. Prijenos snage obavlja se preko 5-stepenog ručnog mjenjača. Maksimalna brzina iznosi 185 km/h, a 4/4 od 0 do 100 km/h stiže nakon 8 sekundi.