Samo 62 primjerka
12

Morgan predstavio dvosjed s kojim podsjeća na pobjedu u Le Mansu

E. L.
Brojčano ograničen model Plus Four LM62 ukrašen je i brojem 29 koji je na sebi nosio trkaći automobil s kojim je Morgan 1962. godine stigao do pobjede u klasi u čuvenoj trci 24 sata Le Mansa.

U britanskoj automobilskoj kompaniji Morgan ove godine obilježavaju 60 godina od uspjeha koji su 1962. godine ostvarili u čuvenoj trci izdržljivosti 24 sata Le Mansa u kojoj su tri prve pozicije u generalnom plasmanu pripale tada dominantnom Ferrariju, ali je Morganov dvosjed sa startnim brojem 29 nakon 24-satne jurnjave stigao do prvog mjesta u klasi automobila s radnom zapreminom motora koja ne prelazi dva litra i iza sebe ostavio 17 konkurenata.

Pobjednički Morgan Plus 4 koji su vozili Christopher Lawrence i Richard Shepherd-Baron za 24 sata prešao je 3.629 kilometara s prosječnom brzinom od skoro 150 km/h, a podsjetnik na najveći uspjeh britanske kompanije u Francuskoj krije se iza naziva Plus Four LM62 i bit će napravljen u samo 62 primjerka.

Morgan će Plus Four LM62 kupcima ponuditi u kombinaciji sa zelenom ili crvenom bojom karoserije, a među nekolicinom detalja koji treba da asociraju na Le Mans izdvajaju se hromirane žičane felge, dodatna svjetla, poklopac rezervoara za gorivo i broj 29 na bokovima i poklopcu motora. Tu su i nezaobilazne LM62 oznake na karoseriji i u kabini.

Lagani dvosjed za koji se zna da je opremljen adaptivnim izduvnim sistemom pokreće BMW-ov dvolitarski četverocilindarski turbobenzinac koji razvija 258 konjskih snaga i 350 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da od 0 do 100 km/h stigne za 5,2 sekunde i razvije 240 km/h. U Morganu zauzvrat traže malo manje od 95.000 eura.