Podsjetnik na Dakar
6

MINI predstavio Countryman X-raid: Spreman za bespuća

E. L.
U realizaciji podsjetnika na pet pobjeda koje je britanska automobilska kompanija do sada ostvarila na čuvenom Dakar rallyju učešće je uzela i poznata njemačka kompanija X-raid.

Najnovije specijalno izdanje Minijevog modela Countryman bez sumnje će se dopasti ljubiteljima "rally-raid“ discipline koju ponajbolje predstavlja čuveni Dakar rally, a iza modela Countryman X-raid i ovaj put stoji njemačka kompanija X-raid u kojoj zajedno s tvorničkim timom Minija već godinama pripremaju Countryman koji se suočava sa izazovima spomenutog rallyja.

Među nekolicinom detalja po kojima se Countryman X-raid odvaja od standardnog Countrymana je i razmak između podnice i tla, jer su u X-raidu pripremili ovjes s kojim je spomenuti razmak povećan za dodatnih 40 milimetara, a u prilog odličnom snalaženju daleko od asfalta ide i komplet "off-road“ guma na novim ojačanim felgama.

U britanskoj automobilskoj kompaniji pod okriljem BMW-a još nisu objavili cijenu i broj planiranih primjeraka Countrymana X-raid koji je zasnovan na verziji Cooper S s integralnim pogonom (ALL4) čiji dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor razvija 192 KS.

Vezani članci