Noviteti
0

Mercedesov upad u "Golf" klasu

Sarajevo-X
Nedavno predstavljen Mercedesov konceptni model "Vision B" uskoro dolazi i kao serijska verzija, a već sada su poznati osnovni podaci o ovom modelu.

Zahvaljujući globalizaciji, danas svi proizvođaći proizvode sve što mogu, nije više bitna visoka ili kompaktna klasa, bitno je prodati što više i naravno, zaraditi. Na isti potez se odlučio i Mercedes, tako ćemo uskoro na tržištu ugledati model iz kompaktne MPV klase.

Nastat će na mehanici A klase i po uzoru na koncept VB, za razliku od kojega će umjesto 5 serijska verzija imati 6 sjedišta. Kome nisu potrebna sva sjedišta, uklanjanjem pojedinih može se dobiti i veliki tovarni prostor od oko 1480 litara. Osnovni model kod benzinaca će predstavljati B170 sa 116 KS, a za ljubitelje dizelaša tu će biti verzija B180 CDI sa 109 KS.

No, u skladu sa imageom Mercedesa, bit će uređen kompletan automobil. To bi značilo da ovaj model neće samo konkurirati Renault Scenicu i drugima u klasi, nego nositi titulu luksuznog predstavnika te klase, kao što u kompaktnoj to danas rade Audi A3 ili BMW 1.

Tako će materijali i sve ostalo biti izrađeno od vrlo skupog i kvalitetnog materijala, što će budući kupci najbolje osjetiti na cijeni. Prema trenutno dostupnim podacima, cijena novog malog Mercedesa će se kretati od oko 22000 eura za osnovni model i biti će viša za 3000 do 3500 eura od cijene jednako opremljene A klase. Predstavljanje serijske verzije B klase je najavljeno za Geneva auto salon, koji otvara vrata posjetiteljima u martu ove godine. Samo mjesec nakon toga u maju, novi model će se naći u prodaji.

Na slikama je Mercedes Compact Sports Tourer Vision B – konceptni automobil iz kojeg nastaje B klasa.

B. K.