Noviteti
236

Mercedesov odgovor na BMW X4 zvat će se GLC Coupe

Klix.ba
Mercedes-Benz je na Sajmu automobila u Šangaju predstavio model GLC Coupe koji će biti direktan rival BMW-ovom crossover modelu X4. Iako je predstavljeni GLC Coupe još uvijek u formi koncepta, u Mercedesu kažu da je izgled karoserije veoma blizu produkcijskoj verziji.

Crossover Mercedes GLC zapravo je coupe verzija druge generacije modela GLK, koji bi se pod novim nazivom (GLC) trebao pojaviti već za nekoliko mjeseci. Produkcijska verzija GLC Coupea na tržištu se očekuje naredne godine, a većina se slaže da je njegova karoserija osjetno boljih proporcija od karoserije većeg modela GLE Coupe koji Mercedes suprotstavlja BMW-u X6.

Umanjena varijanta Mercedesa GLE Coupe u trenutnoj konceptnoj formi opremljena je trolitarskim V6 biturbo motorom koji razvija 367 KS i 520 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prema nezvaničnim informacijama spomenuti motor nudit će se kao drugi odozgo u ponudi za GLC Coupe, jer će najsnažniji u ponudi biti Mercedes-AMG GLC 63 Coupe.

U Mercedesu se još nisu izjasnili hoće li na produkcijskoj verziji zadržati četverostruke završetke izduvnog sistema koji se mogu vidjeti na konceptnom modelu, ali se već zna da će ručke na vratima biti drugačije (konvencionalne), a drugačije će biti dizajnirana i kućišta vanjskih retrovizora. Uz nešto manji prečnik točkova i minimalne izmjene na odbojnicima, sve ostalo na serijskom Coupe GLC-u trebalo bi ostati kao što je na njegovoj konceptnoj verziji.