Bolje ne može
495

Mercedes zvanično predstavio osvježenu S-Klasu

Klix.ba
Uoči sutrašnjeg premijernog predstavljanja na Sajmu automobila u Šangaju, Mercedes je otkrio izgled i detalje dugo očekivanog redizajniranog izdanja svog najreprezentativnijeg modela.

Mercedes je konačno skinuo šarene kamuflažne folije sa svog najluksuznijeg modela koji već godinama postavlja mjerila klase, a iz priloženih fotografija vidljivo je da u njemačkoj automobilskoj kompaniji nisu bili spremni na velike promjene na karoseriji.

Osvježeno izdanje dobilo je decentno redizajnirana kućišta LED svjetala i minimalne izmjene na odbojnicima, a uz V6 i V8 motore sada ide maska hladnjaka koja je do sada bila rezervisana samo uz modele s V12 motorom.

Uz opciju Maybach i adekvatne oznake na karoseriji automobila bit će znatno više hromiranih detalja, a u ponudi su i dva nova dizajna 20-inčnih aluminijskih felgi.

U Mercedesu su se ovaj put više bavili onim što se krije ispod karoserije. Kupcima se nudi nekoliko novih motora, a prvi u nizu je trolitarski biturbo V6 motor koji raspolaže sa 367 KS i stiže s oznakom S450.

U kombinaciji s 4-litarskom biturbo V8 verzijom koja stiže s oznakama S560 i Maybach vozač(ica) može računati na 469 KS, a model AMG S63 iz motora spomenute konfiguracije, koji je zamijenio dosadašnji 5,5-litarski V8 motor, nudi čak 611 KS.

AMG S63 dobio je i novi 9-stepeni automatski mjenjač AMG Speedshift MCT. Sve zajedno dovoljno je da velika luksuzna limuzina od 0 do 100 km/h stiže nakon samo 3,4 sekunde. U ponudi ostaje i biturbo V12 motor sa 630 KS koji je rezervisan za model S65.

Izmjene u unutrašnjosti koja je obložena najluksuznijim materijalima uključuju nekoliko novih opcija drveta za oblaganje, novi multifunkcionalni trokraki upravljač i ambijentalno osvjetljenje sa 64 moguće boje. Prostorom ispred vozača i suvozača dominira 12,3-inčni multifunkcionalni display visoke rezolucije. U slučaju ovog automobila koji je opremljen najnovijim sistemima za sigurnost i asistiranje vozaču suvišno je i spominjati kvalitet audiosistema, klima-uređaja, masažnih sjedišta, izolacije...

Cijene još uvijek nisu objavljene.