Noviteti
18

Mercedes predstavio S65 AMG Cabriolet

Klix.ba
Mercedes-Benz zvanično je predstavio svoj kabriolet visoke klase S65 AMG koji predstavlja posljednju kreaciju zasnovanu na aktuelnog generaciji S-Klase.

Da trendovsko smanjenje broja cilindara i radne zapremine motora ne važi za sve (i uvijek), ponajbolje su pokazali u Mercedesu predstavljanjem novog "open air" modela S65 AMG koji pokreće 6-litarski benzinski biturbo V12 motor. Inžinjerijski dragulj u ovom izdanju isporučuje 630 konjskih snaga, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 1.000 Nm.

Iako se radi o natprosječno velikom i teškom automobilu, spomenute brojke dovoljne su da S65 AMG Cabriolet od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,1 sekunde, a maksimalna brzina poslovično je elektronski ograničena do 250 km/h. Ako kupac želi, uz opcioni AMG Driver paket maksimalna brzina može se pomjeriti do 300 km/h. Koliki je zapravo potencijal V12 motora najbolje potvrđuje činjenica da je i maksimalna brzina od 300 km/h elektronski ograničena. Prijenos snage povjeren je 7-stepenom automatskom mjenjaču AMG SPEEDSHFIT 7G-TRONIC, a među bogatu standardnu opremu jednog od najluksuznijih kabrioleta današnjice spadaju i elegantne 20-inčne felge na kojima su gume dimenzija 255/40 (naprijed) i 285/35 (nazad).

Pored najmodernijih sigurnosnih sistema, maksimalan nivo udobnosti pod otvorenim nebom u Mercedesovom luksuznom kabrioletu osigurava zaštita od opstrujavanja zraka AIRCAP, ali i grijanje u zoni vrata putnika koje se krije iza naziva AIRSCARF. S65 AMG Cabriolet nudi se isključivo sa troslojnim platnenim krovom za koji se nude četiri boje.

Mercedes-Benz će knjigu narudžbi otvoriti 4. aprila naredne godine, a prve isporuke kupcima očekuju se s početkom ljeta.