Digitalna era
156

Mercedes otkrio unutrašnjost nove A-Klase

Klix.ba
S četvrtom generacijom najmanjeg modela u ponudi Mercedesa, koja u prodajne salone stiže naredne godine, stiže unutrašnjost koja mnogim detaljima podsjeća da A-Klasa ostaje na vrhu segmenta kojem pripada.

Mercedes je objavio prve zvanične fotografije na kojima se može vidjeti kako izgleda unutrašnjost nove generacije A-Klase (W177) koja bi u prodajne salone širom svijeta trebala stići naredne godine.

"Posuđivanje" pojedinih elemenata iz većih i skupljih modela vidljivo je na upravljaču kakav Mercedes već nudi uz svoj najveći i najluksuzniji model (S-Klasa), a konvencionalna instrumentna tabla iz aktuelne generacije zamijenjena je dvostrukim TFT displejima koji u ovom slučaju nisu integrisani u kokpit.

Širina displeja u najskupljim verzijama nove A-Klase iznosi 12,3 inča, a u osnovnim verzijama njihova širina iznosi 7 inča. Srednji paketi opreme nudit će se s kombinacijom 7 i 12,3-inčnog displeja. Među novotarije spada i LED ambijentalno osvjetljenje sa 64 ponuđene boje, a zanimljivi otvori za zrak "posuđeni" su iz E-Klase.

Kupci će moći birati između tri vrste novorazvijenih prednjih sjedišta, a u kombinaciji s najudobnijom verzijom sjedišta nude čak 20 različitih podešavanja. Udobnosti će pomoći i više prostora, a bolja preglednost osigurana je tanjim nosačima krova. Djelimično preklapanje zadnjih sjedišta u standardnoj verziji je u omjeru 60:40, a opciono će se nuditi i mogućnost 40:20:40.

Iza naslona zadnjih sjedišta krije se prtljažnik zapremine 370 litara (29 litara više u odnosu na aktuelni model). Širina otvora prtljažnika povećana je za 20, a dužina za 11,5 centimetara. Ubrzo nakon predstavljanja dvovolumenske verzije s 5 vrata, Mercedes će prvi put predstaviti i A-Klasu u trovolumenskom izdanju.