Donose nekoliko promjena
16

Mercedes osvježio električne crossovere EQA i EQB

D. B.
Mercedes je već nekoliko mjeseci u procesu osvježavanja svoje SUV ponude, a sada je došao red na električne crossovere EQA i EQB.

Promjene eksterijera prilično su ograničene, naprijed su novi crni paneli ukrašeni zvijezdama, redizajnirani branici i stražnja svjetla novog dizajna. Također, Mercedes je pripremio nova četiri dizajna feli veličine od 18 do 20 inča, kao i dvije nove boje.

U slučaju modela EQA se malo više radilo na aerodinamici, vidljiva je nova prednja ivica luka stražnjih točkova, kao i mali greben integrisan u stražnja svjetla, koji djeluje kao mali spojler. Ove dvije promjene doprinose povećanju dometa na 560 km u slučaju modela EQA 250+ s jednim električnim motorom snage 188 KS i pogonom na prednje točkove. Ovaj model je dobio veću bateriju kapaciteta 70,5 kWh. Ostatak punude koristi 66,5 kWh bateriju, a tu ponudu čine FWD 250 (188 KS), 300 4MATIC s dva motora (225 KS) i 350 4MATIC s tri električna motora (288 KS).

Svi podržavaju maksimalno DC punjenje od 100 kW, a iste baterije i motori su dostupni i za EQB izuzev osnovne verzije 250. Model EQB 250+ ima maksimalni domet od 536 km zbog svog "kutijastog" oblika.

U unutrašnjosti je novi upravljač sa "dugmadima" osjetljivim na dodir, kao i niz drugih detalja. Dio standardne opreme je 10,25-inčni centralni ekran osjetljiv na dodir, kao i Apple CarPlay te Android Auto sistemi. Također, kamere za pomoć pri parkiranju su poboljšane, a to se odnosi i na senzore koji omogućavaju rad sistema za držanje vozila u traci. Poboljšano je i "iskustvo zvuka" pa će oni koji kupe veće Mercedesove električne automobile sa opcionim Burmester ozvučenjem moći podesiti zvuk automobila na "Silver Waves", "Vivid Flux", "Roaring Pulse" i "Serene Breeze".

EQB se može opremiti i kukom, ali se mora naručiti verzija s pet, a ne sa sedaem sjedišta. Također, moći će povući 1.700 kg čak i kada ima pogon na sva četiri točka.