Električni kombi
10

Mercedes EQV predstavljen uoči sajma u Frankfurtu

D. B.
(Foto: Klix.ba)
Kompanija Mercedes je zvanično predstavila svoj drugi potpuno električni EQ model, a to je luksuzni putnički kombi EQV.

Mercedes EQV će zvanični debi doživjeti na Sajmu automobila u Frankfurtu, koji se održava u septembru, a prodaja će početi naredne godine.

EQV koristi bateriju snage 100 kWh, a isporučuje 201 KS i 362 Nm obrtnog momenta. Električni kombi ima domet od 405 km, a baterija se napuni sa 10 na 80 posto kapaciteta za manje od sat vremena ukoliko se koristi brzi javni punjač.

Kao i EQC, kombi je baziran na postojećoj Marcedesovoj platformi te se stoga može proizvoditi zajedno s konvencionalnim modelima V-Klasom i Vitom u Španiji.

Zahvaljujući veličini kombija, Mercedes je uspio spakovati bateriju ispod poda zbog čega ona nema negativan utjecaj na prostor u unutrašnjosti. Na većini tržišta će kupci imati opcije kada je riječ o međuosovinskom rastojanju te konfiguraciji sjedišta.

Sve verzije će imati Mercedesov najnoviji MBUX infotainment sistem koji je poboljšan za EQV. Korištenjem 10-inčnog ekrana vlasnici će moći birati koje informacije žele da im se prikazuju. Dostupne su i glasovne naredbe kao i u najnovijoj A-Klasi.

Različiti modovi vožnje će maksimalno iskoristiti doomet. E+ mod koristi navigacijski sistem i programiranu rutu kako bi se optimizovali parametri vozila i maksimizirao domet, dok prilagodljivi sistem rekuperacije prikuplja energiju koja bi inače bila izgubljena. U najvišem nivou je EQV moguće voziti bez korištenja kočnice.

Tačne specifikacije još uvijek nisu otkrivene, ali se zna da će EQV imati zračni ovjes i unikatne 18-inčne naplatke, kao i pomenuti MBUX sistem.