Noviteti
53

Mercedes će imati najskupljeg terenca na svijetu

Klix.ba
Mercedes Maybach G-Klasa 650, prikazan na sajmu automobila u Ženevi, bit će najskuplji terenski automobil na svijetu, s cijenom od blizu 500 hiljada dolara.

Najnoviji terenski model kompanije Daimler AG izazvao je veliku potražnju zbog jačih mašina koje su ugrađene u posljednjem modelu. Ograničen na 99 primjeraka, ovaj elegantni terenac s pokretnim platnenim krovom imat će ugrađen V12 motor.

"Ovaj automobil zadovoljava najviše zahtjeve za luksuz, a još uvijek ima sve elemente koji čine G-Klasu pravim terencem", kazao je Gunner Guethenke, čelnik Mercedesovog sektora za poslovanje.

Dodao je da su kupci koji se odluče za G-Klasu, nazvanu po njemačkoj riječi "Gelaendewagen" što znači terenska vozila, u potrazi za nečim jedinstvenim.

Daimler je u posljednje vrijeme agresivnije ciljao na veoma bogate klijente, dodajući također pristupačnije automobile koji se prodaju u velikim količinama.

Ta strategija pomogla je kompaniji Mercedes da pretekne rivala BMW AG kao najprodavaniji model prošle godine.

Kompaniji Daimler će ta prednost omogućiti da poveća svoj budžet gotovo za četvrtinu, ali i da ulaže u istraživanje i razvoj.