Za kupce u Evropi
60

Mercedes-Benz predstavio trovolumensku A-Klasu

Klix.ba
Nedugo nakon predstavljanja A-Klase najnovije generacije stiglo je i njeno trovolumensko izdanje s kojim Mercedes kuca na vrata Audiju.

Mercedes-Benz uskoro će predstaviti i novi CLA, ali su prije toga predstavili trovolumensku verziju svog najmanjeg modela koja je zasnovana na aktuelnoj generaciji dvovolumenske A-Klase, a o kojoj bi mogli razmišljati kupci kojima se dopada trovolumenska karoserija Audija A3.

A-Klasa sedan znatno je kompaktnija od istoimenog modela koji Mercedes-Benz nudi samo na tržištu Kine, a međuosovinsko rastojanje trovolumenskog modela koji će se nakon jesenjeg predstavljanja publici na Sajmu automobila u Parizu prodavati u evropskim zemljama smanjeno je 60 milimetara.

Osim izgleda posljednje trećine automobila A-Klasa sedan (koju krasi trenutno najmanji otpor zraka u kategoriji svih produkcijskih automobila) sve ostalo dijeli s kompaktnijom dvovolumenskom verzijom, uključujući i nekolicinu sistema za asistenciju koji su „posuđeni“ iz S-Klase.

Model će se inicijalno ponuditi u kombinaciji s jednim benzinskim i jednim dizelskim motorom. Iza oznake A200 krije se 1,3-litarski četverocilindarski benzinski motor koji raspolaže sa 163 KS i 250 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za ljubitelje dizelskih opcija tu je model A180d koji pokreće 1,5-litarski četverocilindarski motor sa 116 KS i 260 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na prednju osovinu u oba slučaja obavlja se posredstvom 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila.