Uskoro u prodaji
116

Mercedes-Benz predstavio novu generaciju modela GLE

Klix.ba
Nova generacija Mercedesovog SUV modela GLE proizvodit će se u Sjedinjenim Američkim Državama, a prvi primjerci do kupaca bi trebali stići početkom naredne godine.

U Mercedesu ističu da njihov najnoviji "high tech" odgovor na BMW X5 i Audi Q7, pored ostalog, karakteriše najaerodinamičnija karoserija u svom segmentu, a novi GLE je veći u odnosu na prethodnu generaciju i dobio je veće međuosovinsko rastojanje koje nudi znatno više prostora putnicima na zadnjim sjedištima. U opciji su i dva sjedišta u trećem redu.

U Mercedesu su već potvrdili da će novi GLE biti raspoloživ s nekoliko dizelskih, benzinskih i hibridnih pogonskih opcija, a čast da bude prvi dobio je model s oznakom GLE 450 4Matic iza koje se krije trolitarski 6-cilindarski redni turbobenzinski motor sa 367 KS i 500 Nm najvećeg obrtnog momenta kojem asistira elektromotor s 21 KS i 250 Nm obrtnog momenta. Prijenos snage na obje osovine povjeren je 9-stepenom automatskom mjenjaču.

Opremljen s nekoliko najmodernijih sigurnosnih i sistema za asistenciju vozaču, novi GLE može se naručiti i s opcionim sistemom E-Active Body Control s kojim se rad adaptivnog zračnog ovjesa može podešavati za svaki točak pojedinačno, a sistem će svoj potencijal najbolje pokazati u uslovima slabog prijanjanja.

U luksuzno opremljenoj i prostranoj unutrašnjosti automobila ponajviše se ističe posljednja generacija MBUX multimedijalnog sistema i 12,3-inčna digitalna instrumentna tabla, a u opciji je i nova generacija "head-up" displeja koji je dvostruko veći od displeja u prethodnoj generaciji.

Novi GLE svoje će premijerno predstavljanje pred publikom imati na oktobarskom Sajmu automobila u Parizu, a cijene će biti poznate uoči početka prodaje koja je planirana početkom naredne godine.