Još više luksuza
0

Mercedes-Benz predstavio novi GLE Coupé i sportski GLE 53 4MATIC+ Coupé

E. Z.
(Foto: Klix.ba)
Prije zvanične svjetske premijere na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu koji će se održati od 12. do 22.09.2019, Mercedes-Benz je predstavio novi GLE Coupe koji sada donosi novi nivo luksuza i prestiža, ali istovremeno dizajnerski i tehnološki prati ostale nove modele iz Stuttgarta.

Kao i modeli GLE i GLS, i ovaj član porodice velikih SUV vozila se proizvodi u fabrici Tuscaloosa, Alabama. Računajući GLE, GLE Coupe i GLS, Mercedes-Benz danas nudi ukupno osam SUV modela GLA, GLC, GLC Coupé, G-Klasa i novi GLB. Sa trenutnim učešćem od oko 33% u ukupnoj prodaji vozila, SUV vozila predstavljaju jedan od glavnih nosećih stubova u Mercedes-Benz portfoliju proizvoda, i značajno doprinose rastu brenda. Do danas, više od šest miliona kupaca širom svijeta se odlučilo za Mercedes-Benz SUV vozila.

U skladu sa takvom potražnjom i rezultatima, Mercedes-Benz ništa ne prepušta slučaju pa je pripremio novi GLE Coupe, koji je jedan od najpopularnijih modela u zasebnom segmentu kupeovskih velikih SUV-ova.

Novi vanjski dizajn stavlja jak naglasak na eleganciju i sportski duh tipičan za coupé vozila, a zanimljivo je da se međuosovinsko rastojanje povećalo za 20 mm u poređenju sa prethodnim modelom ali je i dalje za 60 mm manje u odnosu na GLE, što doprinosi boljem sportskom ponašanju vozila kao i boljem izgledu ovog modela. Poboljšana aerodinamika smanjila je otpor zraka za 9 procenata u poređenju sa prethodnim modelom, uz istu čeonu površinu vozila.

Najvažnije estetske izmjene svakako se odnose na zadnji dio, gdje nova tanka i izdužena zadnja svjetla naglašavaju širinu zadnjeg diela. Nezavisna dvodijelna zadnja svjetla odgovaraju karakteru GLE Coupea po danu i noći i uklapaju se u dizajn Mercedes-Benz SUV zadnje svjetlosne grupe svojim prepoznatljivim zaobljenim uskim okvirom. Ravan prelaz poklopca prtljažnika u branik i nosač tablice u braniku iznad hromirane zadnje ukrasne zaštite podvozja visokog sjaja i integrisanih ukrasnih elemenata kompletiraju zanimljiv spoj coupea i SUV-a.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Unutrašnjost novog modela GLE Coupé dijeli brojne zajedničke karakteristike sa drugim modelima u novoj premium-SUV porodici sa jasnim naglaskom na sportskom uređenju. Moderni kokpit sa dva velika ekrana dijagonale 12.3 inča i upadljivo oblikovana komandna tabla, horizontalno podijeljena ukrasnim elementom koja se glatko i bez prekida utapa u oplatu vrata, izgleda poznato. Gornja površina je pokrivena ARTICO vještačkom kožom u seriji je kod GLE Coupé-a. Sportski duh je naglašen zahvaljujući sportskim sjedištima koja su dio standardne opreme i koja pružaju izuzetno dobru bočnu podršku tijelu putnika sa ARTICO presvlakama i novim sportskim upravljačem presvučenim Nappa kožom, što je također dio standardne opreme.

Mercedes-Benz User Experience

GLE Coupé nudi najnoviju generaciju MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainment sistema. Informacije na KOMBI instrument i medija ekran se prikazuju na velikim ekranima visoke rezolucije. Emotivno upečatljive prezentacije sa brilijantnom grafikom naglašavaju razumljivost intuitivne komandne strukture. Poznati LINGUATRONIC online komandovanje glasom i MBUX-ova sposobnost učenja su naravno također prisutni, kao i veliki broj komfornih opcija i aplikacija koje mogu biti uključene u MBUX ili kontrolisane pomoću njega.

Snažni dizel motor sa šest cilindara za Evropu

Sportski standardi novog Mercedes-Benz GLE Coupé u fokusu drže doživljaj vozača i sasvim su jasni kao i gama motora. Osnovni motor prilikom uvođenja na tržište je linijski turbodizel motor sa šest cilindara u dvije verzije.

Oba modela kojima snagu obezbjeđuje dizel motor OM656 u GLE Coupé pripadaju aktuelnoj porodici linijskih šestocilindričnih motora. Ovaj motor dolazi u dvije verzije snage i to kao GLE Coupé 350 d 4MATIC snage 272 KS i 600 Nm sa kombinovanom potrošnjom goriva 8.0-7.5 l/100 km i kao model GLE Coupé 400 d 4MATIC snage 330 KS i 700 Nm obrtnog momenta sa kombinovanom potrošnjom goriva od 8.0 do 7.5 l/100 km. Kod obje verzije, snažni motor već sada ispunjava Euro 6d standarde (RDE/Real Driving Emissions Step 2) čak i u zahtjevnim situacijama.

Paralelno stiže i GLE 53 4MATIC+ Coupé -dinamičan i atletski model za različite terene

Uz standardni GLE Coupe predstavljen je i Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé kao jedinstvena kombinacija sportske elegancije i snažnih performansi sa dobrim off-road sposobnostima. Impresivna agilnost ovog modela garantovana je snažnim linijskim benzinskim motorom sa šest cilindara i sa 48 voltnom tehnologijom. Tu je potpuno varijabilni AMG Performance 4MATIC+ pogon na sve točkove, sa AMG SPEEDSHIFT TCT 9G 9-stepenim automatskim mjenjačem i sa 60 mm kraćim međuosovinskim rastojanjem u odnosu na SUV varijantu.

Unaprijeđena dinamika u vožnji također dolazi od posebno razvijenih AMG programa vožnje i AMG RIDE CONTROL+ sistema zračnog ovjesa sa stabilizirajućim elektro mehaničkim AMG ACTIVE RIDE CONTROL sistemom. AMG-specifična maska hladnjaka vizuelno naglašava pripadnost AMG porodici Coupé-a. Uz sve ovo, Coupé visokih performansi nudi sve prednosti Mercedes SUV vozila kao što je izdašan prostor za putnike i prtljag, obimne bezbjednosne funkcije i superioran nivo trakcije na vlažnim ili pjeskovitim površinama kao i u zimskim uslovima na putevima.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Osnova za prepoznatljivu AMG dinamičnost za ovaj model obezbjeđena je elektrifikovanim motorom zapremine 3,0 litara sa duplim turbopunjačem i dodatnim električnim kompresorom. Linijski motor sa 6 cilindara proizvodi maksimalnu snagu od 320 kW (435 KS) i isporučuje maksimalni obrtni moment od 520 Nm. “EQ Boost” starter-alternator ugrađen na ovom motoru obezbjeđuje dodatnih 16 kW (22 KS) i 250 Nm obrtnog momenta tokom kratkog vremenskog perioda i također obezbjeđuje napajanje za 48 voltni električni sistem vozila.

“EQ Boost” starter-alternator kombinuje starter motor i alternator u jednoj snažnoj e-mašini koja je ugrađena između motora i mjenjača. Ova inovacija kao i inteligentni sistem natpunjenja putem dodatnog električnog kompresora zraka i ispušnog turbopunjača imaju isti cilj: povećati prepoznatljive AMG performanse i dinamiku u vožnji, ali u isto vrijeme smanjiti potrošnju goriva i emisiju ispušnih gasova. GLE 53 4MATIC+ Coupé ubrzava od nule do 100 km/h za svega 5.3 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu koja je elektronski ograničena na 250 km/h.