Pojam za luksuz
34

Mercedes-Benz predstavio Maybach EQS 680: Električni SUV za najbogatiju klijentelu

E. L.
Prvi elektropokretan model Mercedesa s potpisom Maybacha sa sobom donosi dva elektromotora koji proizvode 658 konjskih snaga i 950 Nm obrtnog momenta.

Prvi elektropokretan model u ponudi Mercedesovog podbrenda Maybach krije se iza oznake EQS 680. Zasnovan je na Mercedesovom ultraluksuznom SUV modelu EQS i (shodno filozofiji Maybacha) predstavlja odgovor „trokrake zvijezde“ na najluksuznije SUV modele koje nude Rolls-Royce i Bentley.

Karoserija duga 5,12 metara sa sobom donosi dva elektromotora koji pokreću obje osovine, a kombinovani potencijal "paketa“ iznosi 658 konjskih snaga i 950 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da ultraluksuzni četverosjed od 0 do 100 km/h stigne za 4,1 sekundu i bez zadrške razvije elektronski ograničenih 210 km/h.

Prema WLTP normama, EQS 680 s jednim punjenjem baterija može preći do 600 kilometara. Za punjenje potpuno praznih baterija na 200-kilovatnom punjaču potrebna je 31 minuta, ali se ovom slučaju čini da potencijalne kupce mnogo više zanimaju detalji zbog kojih se prvi električni Maybach nalazi u malom i probranom društvu najluksuznijih automobila današnjice.

Uz nekolicinu detalja na karoseriji (koja će biti ponuđena i u pet dvobojnih kombinacija) i posebne 21-inčne aluminijske felge s kojima se Maybachova verzija razlikuje od standardnog Mercedesa EQS, ultraluksuzni SUV sa sobom donosi prostranu kabinu koja je obložena najkvalitetnijim materijalima. Pored vrhunske zvučne izolacije, besprijekornoj udobnosti doprinosi i činjenica da je prostor iza prednjih sjedišta rezervisan samo za dvije osobe koje razdvaja široka centralna konzola.

Na konzoli ispred vozača i suvozača dominira centralni display MBUX multimedijalnog sistema, a korištenje spomenutog sistema osigurano je i za putnike na zadnjim sjedištima ispred kojih su postavljena dva 11,6-inčna displeja. Tu je i tablet koji se može koristiti i izvan automobila, ali i preklopivi stolići, hladnjak, čaše... Suvišno je i spominjati da uz sva sjedišta stiže grijanje, hlađenje i masažna funkcija. Za ljubitelje vrhunskog zvuka Maybach je EQS 680 opremio audio-sistemom Burmester 4D sa 15 zvučnika. Ukupnoj udobnosti doprinosi i sofisticirani adaptivni zračni ovjes uz koji stiže pet radnih programa.

Mercedes-Benz će Maybach EQS 680 proizvoditi u tvornici u Sjedinjenim Američkim Državama. Cijena još uvijek nije otkrivena, a prvi primjerci u salone bi trebali stići prije kraja godine.