Elegantni coupe
0

Mercedes-Benz otkrio novi CLE: Oblikovan željom

Klix.ba
Mercedes-Benz nastavlja svoju dugu tradiciju sportskih, elegantnih automobila iz snova novom serijom modela. Novi CLE Coupé koristi konceptualne i tehničke inovacije C-Klase i E-Klase.

Dugo međuosovinsko rastojanje, dobro postavljen i snažno nagnut A-stub, kratak prednji i nešto duži zadnji prepust, kao i naglašena ramena i veliki točkovi. Ovakve proporcije kod automobila su uvijek imale neku magičnu privlačnost, a ujedno su i neraskidivo povezane sa markom Mercedes-Benz. Novi CLE Coupe kombinuje ove sportske, elegantne proporcije sa modernim dizajnerskim jezikom Mercedes-Benza.

Prednji dio koji se progresivno naginje naprijed (nos ajkule) sa nisko spuštenom haubom, ravnim LED farovima jedinstvenog dizajna i novodizajniranom, trodimenzionalnom maskom obezbjeđuju atletski, ali izuzetno elegantan izgled. U pogledu sa strane, karakteristična ivica strukturira moćan stav. Ova linija se proteže od farova do spoljašnjeg retrovizora i od zadnjih svjetala do ručke vrata. Mišićav zadnji dio karakterišu tečne površine, glatki prelazi i dvodijelna LED svjetla sa novim konturama i trodimenzionalnim svjetlosnim tijelima.

Sa 4.850 milimetara dužine, 1.860 milimetara širine i 1.428 milimetara visine, novi model sa dvoje vrata je najveći kupe u segmentu srednje veličine. Svojim dimenzionalnim konceptom – posebno 25 milimetara dužim međuosovinskim rastojanjem – CLE Coupe nudi znatno više prostora od C-Klase Coupe. Putnici pozadi posebno imaju koristi od 10 milimetara više prostora za glavu, 19 milimetara više prostora za ramena i laktove i 72 milimetara više prostora za koljena. Zapremina prtljažnika nudi 60 litara više zapremine i lako može da primi tri torbe za golf.

U unutrašnjosti dominiraju samostojeći 12,3-inčni, potpuno digitalni ekran, 11,9-inčni, orijentisan na vozača centralni ekran u portretnom formatu prilagođenom korisniku i dinamično ambijentalno osvjetljenje u 64 boje. Po želji, može da se proteže od centralne konzole do ispod spoljašnjih ventilacionih otvora. U svakim vratima, svjetlosna traka se proteže duž kontura naslona za ruke i pojasa prema zadnjem dijelu. Još jedan vrhunac su prednja sjedišta u integralnom sportskom dizajnu, razvijena isključivo za CLE. U kombinaciji sa opcionim Burmester 3D surround sistemom zvuka, svaki od njih ima po dva zvučnika na nivou naslona za glavu i tako stvaraju posebno individualno i impresivno muzičko iskustvo.

CLE je dobio i specifičnu funkciju EASY-ENTRY. Po prvi put u Mercedes-Benzu, prednja sjedišta se ne otključavaju pomoću poluge, već elegantnom ručicom od Nappa kože. Pogodno se nalazi na gornjoj ivici naslona.

CLE Coupe usvaja brojne digitalne inovacije iz nove E-Klase. Sa novom arhitekturom elektronike i trećom generacijom MBUX infotainment sistema, to je najinteligentniji kupe ove marke. Nudi izuzetno interaktivno iskustvo zabave sa aplikacijama nezavisnih proizvođača i novi nivo personalizacije sa automatizovanim funkcijama pogodnosti (rutine).

Novi CLE Coupe postavlja standarde u efikasnosti zahvaljujući sistematskoj elektrifikaciji i inteligentnom smanjenju veličine, tzv. "downsizing“. Svi motori su blagi hibridi sa integrisanim starter generatorom i 48-voltnim električnim sistemom. Postoji izbor četvorocilindarskih jedinica i – kao najsnažniji motor – 3,0-litarski šestocilindrični benzinski motor.

Šasija na CLE je standardno spuštena za 15 milimetara. Opciona DYNAMIC BODY CONTROL, sa kontinuirano podesivim prigušenjem na prednjoj i zadnjoj osovini u kombinaciji sa upravljanjem zadnje osovine, obje ponuđene u Technology paketu, obezbjeđuje posebno okretno i istovremeno udobno zadovoljstvo u vožnji. Ugao upravljanja je do 2,5 stepeni što smanjuje krug okretanja za 50 centimetara. Uprkos većim dimenzijama, CLE Coupe sa pogonom na zadnje točkove ima manji krug okretanja od C-Klase Coupe (10,7 umjesto 11,2 metra).

Lansiranje CLE Coupe modela na tržište u Evropi će početi u novembru ove godine, dok sljedeće godine stiže i CLE Cabriolet.