Proizvodnja 2024. godine
29

Mercedes-Benz eActros 600 ima domet veći od 500 kilometara

D. B.
Kompanija Mercedes-Benz Trucks predstavila je svoj novi električni kamion eActros 600, čiji je cilj da postavi "nove standarde u cestovnom transportu".

Proizvodnja kamiona počinje krajem sljedeće godine, a eActros 600 odlikuje "puristički dizajn" koji kombinuje blage obline i aerodinamični stil. Kamion ima panele podvozja i deflektore zraka na A stubovima, opremljen je matrix LED prednjim svjetlima te kabinu koja je produžena za 80 mm u svrhu bolje aerodinamike.

Ovaj kamion ima kapacitet tereta od oko 22 tone, a napajaju ga tri litij-željezno-fosfatne baterije ukupnog kapaciteta od 621 kWh. Ova konfiguracija obećava domet od 500 kilometara. Iz Mercedesa napominju da je oko 60 posto dugih putovanja njihovih kupaca kraće od ove udaljenosti. Kao rezultat toga, dok god postoji infrastruktura na lokacijama za utovar i istovar, korisnici neće imati problema s dometom.

Za kompanije koje moraju putovati još dalje, eActros će zadovoljiti potrebe. Ovaj kamion može preći znatno više od 1.000 kilometara u jednom danu jer vozači mogu puniti kamion dok koriste obavezne pauze.

Iz Mercedesa kažu da je električni kamion jednako izdržljiv kao i Actros s konvencionalnim pogonom te da može preći do 1,2 miliona kilometara za deset godina. Čak i nakon tog perioda bi "zdravlje" baterije trebalo iznositi više od 80 posto.

Baterije napajaju novu 800-voltnu električnu osovinu s dva električna motora. Ovi motori kontinuirano isporučuju 536 KS, dok najveća snaga iznosi 805 KS i uglavnom je dostupna bez ikakvih prekida obrtnog momenta.

Kapacitet punjenja iznosi do 400 kW, no kompanija planira ponuditi i MW punjenje, međutim, i bez toga se baterije kamiona napune od 20 do 80 posto za oko 30 minuta.

Kamion će biti dva i po puta skuplji od dizelske verzije, no na određenim tržištima će biti profitabilniji dugoročno. To ovisi o različitim faktorima uključujući podsticaje i cijene energije, ali se očekuje da bi se prednosti mogle osjetiti nakon pet godina, odnosno nakon 600.000 kilometara.