Za bijeg od civilizacije
6

Mercedes ArtVenture proslavlja 35 godina Marco Polo kampera

D. B.
Kompanija Mercedes-Benz proslavlja 35. godišnjicu postojanja kampera Marco Polo specijalnim modelom nazvanim ArtVenture.

Pretvaranje mainstream vozila u kampere nije novi trend, jer kompanije od kombija, kamiona i SUV-ova već godinama prave vozila za bijeg u prirodu i uživanje u vikendima. Konverzije Mercedesovog kampera su počele prije 35 godina s Marco Polo kamperima baziranim na Mercedesu 209 D koji je nekada bio poznat kao Bremer Transporter.

Mercedes je proizveo različite Marco Polo modele u proteklim godinama te to još uvijek čini. Nova verzija modela je predstavljena za 2019. godinu naglašavajući njegovu malu veličinu i sjajan kvalitet. Marco Polo ima sjedišta, krevet, kuhinju i još mnogo toga.

ArtVenture je modernizovani model prilagođen današnjim korisnicima, ima sve što se može očekivati od jednog kampera, što je imao i u proteklih 35 godina, ali je opremljen najnovijom tehnologijom. Pokreće ga 2,0-litarski dizelski motor koji razvija 236 KS i 500 Nm obrtnog momenta, a maksimalna brzina iznosi 215 km/h.

Kamperi su definitivno zanimljivi i zabavni te predstavljaju odličan način za bijeg od svakodnevnice. Oni koji ne traže luksuzan dom za jednu noć ili više daleko od civilizacije, mogu odabrati kamper poput ovog koji košta 44.590 eura u Njemačkoj.