Niz suptilnih promjena
9

Mercedes-AMG GLA 45 S 4Matic+ "zategnuo bore" za 2024. godinu

D. B.
Nešto više od šest mjeseci je prošlo otkako je Mercedes-Benz GLA porodica dobila model za 2024. godine, a sada je osvježen i flagship GLA 45 S 4Matic+.

Iako su promjene relativno minimalne, one ipak čine moćni crossover privlačnijim te donose neke novitete.

Promjene počinju naprijed, baš kao i u slučaju standardnog modela, a GLA 45 S 4Matic+ je dobio novu masku s drugačijom rešetkom hladnjaka i redizajniranim usisnicima. LED prednja svjetla su također promijenjena te sada imaju nove svjetlosne potpise, a opciono su dostupna i Multibeam LED prednja svjetla. AMG-ov logotip je postavljen na poklopac motora.

Jedna od manjih, ali dobrodošlih promjena, jeste činjenica da su proširenja lukova točkova sada više zaštićena te su u istoj boji kao i karoserija. Promjene eksterijera "zaokružuju" standardne 19-inčne felge, crvena kočiona kliješta i drugačija stražnja LED svjetla. Kupci mogu birati između dva dizajna 20-inčnih felgi, a oba imaju dizajn s pet dvostrukih krakova. Dostupan je i 21-inčni set.

Promjena 2,0-litarskog četverocilindričnog motora s turbopunjačem nije bilo pa stoga i dalje razvija 416 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebne su 4,3 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 270 km/h. Motor je uparen sa osmostepenim automatskim mjenjačem s duplim kvačilom.

U unutrašnjosti se nalazi najnoviji AMG Performance upravljač, redizajnirani MBUX infotainment sistem s AMG dizajnom ekrana, koji podržava Apple CarPlay i Android Auto sisteme. Kupci mogu naručiti unutrašnjost s kombinacijom Artico umjetne kože u Sage sivoj/crnoj boji i Microcut mikrovlakana dostupnih u Bahia smeđoj boji. Mercedes-AMG sada nudi i opciju Red Pepper crvenih/crnih kožnih presvlaka sjedišta.

Cijene modela GLA 45 S 4Matic+ još nisu objavljene.

Vezani članci