Do kraja godine
3

McLaren priprema zamjenu za model P1

Klix.ba
Prema posljednjim informacijama McLaren će uskoro predstaviti novi ultrasportski automobil čije bi performanse (bez hibridnog pogona) trebale nadmašiti ono što je nudio hibridni P1.

Najekstremniji McLaren do sada, koji će preferirati stazu, ali će se moći registrovati i koristiti na javnim cestama, nosi kodnu oznaku P15 i popunit će prazninu koja je nastala prestankom proizvodnje hibridnog ultrasportskog modela P1.

Prema izvorima bliskim britanskoj kompaniji, P15 će pokretati značajno modifikovan 3,8-litarski biturbo V8 motor koji bi trebao raspolagati s 800 KS, što je blizu 60 KS više od potencijala koji je, bez asistencije elektro-motora, nudio motor u modelu P1.

Jedan od osnovnih aduta modela P15 bit će masa koja u konačnici ne bi trebala prelaziti 1.300 kilograma, što je 247 kilograma manje u odnosu na spomenuti P1, a rezultat je postignut potpunim odbacivanjem elektro-motora i istovremenim korištenjem jednodijelne karbonske šasije koja će biti "omotana" isključivo karbonskim karoserijskim panelima.

Iako će se moći koristiti na javnim cestama, kreatori modela P15 primarno su fokusirani na performanse koje će se moći iskoristiti isključivo na stazi, a takav stav odrazit će se na konačan izgled automobila (s velikim spojlerima i aktivnom aerodinamikom) i njegove minimalistički opremljene unutrašnjosti u kojoj će se vozaču i njegovom saputniku ponuditi samo elementi koji su obavezni za cestovni automobil.

McLaren bi automobil trebao predstaviti prije kraja godine. Ukupna produkcija bit će samo 500 primjeraka, a spominje se i mogućnost proizvodnje male serije koja će biti namijenjena isključivo za korištenje na stazi.

Podsjećanja radi, duhovni nasljednik legendarnog trosjeda F1, kojim će McLaren ući u priču koju su s hibridnim "čudovištima" Project One i Valkyrie započeli AMG i Aston Martin, trebao bi se pojaviti 2019. godine. Iza kodnog naziva BP23 krije se 2,5 miliona dolara vrijedan automobil čija je planirana produkcija već rasprodana.

Vezani članci