Za cestu i stazu
9

McLaren predstavio model 620R, proizvest će 350 primjeraka

D. B.
McLaren je predstavio cestovnu verziju modela 570S GT4 s više snage, manjom težinom i aerodinamičkim paketom sa specifikacijama za utrke. Ovo je novi član Sport Series serije, koji je dobio oznaku 620R, a proizvodnja će početi 2020. godine.

Iz McLarena poručuju da je 620R verzija trkaćeg automobila legalna za cestovnu vožnju, jer dijeli mnogo toga s trkaćim modelom 570S GT4 te garantuju da je zadržao DNK potpuno homologiziranog automobila za stazu, a istovremeno je oslobođen restrikcija koje se primjenjuju na automobile za utrke.

McLaren 620R je postao najbrži model iz Sport Series serije. Snaga motora za GT4 je smanjena sa 562 na 420 KS, dok u modelu 620R razvija 621 KS.

Automobil je lakši za 30 kg u odnosu na 570S, od 0 do 100 km/h stiže za 2,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 322 km/h. Od GT4 modela je preuzeo ručno podesive amortizere, amortizeri su lakši od standardnih za 6 kg, a opruge su kruće.

McLaren 620R je prilagođen za korištenje slikova tako da nisu potrebna podešavanja kada vlasnik na cestovnim dođe na stazu, nego jednostavna zamjena. Automobil iz fabrike izlazi sa Pirelli Trofeo R poluslikovima, a uz doplatu se mogu dobiti pravi slikovi razvijeni specijalno za Mclaren. Za zaustavljanje se brinu karbon-keramičke kočnice.

Aerodinamika je unaprijeđena prilagodljivim karbonskim spojlerom koji može stvoriti do 185 kg downforcea. Automobil ima i redizajnirani branik, spliter, poklopac motora te prednja krilca u svrhu poboljšanja aerodinamike.

Kako bi se smanjila težina, uklonjen je tapacirung, pretinac za rukavice, klima-uređaj, navigacija i audio sistem, ali se mogu ugraditi bez dodatnih troškova. Ekran osjetljiv na dodir je prisutan i prikazuje telemetriju na stazi, a opciono je moguće dobiti tri kamere. Sjedišta napravljena od karbona su lagana i dolaze sa sigurnosnim pojasevima u šest tačaka. Osjećaj da se nalazite u trkaćem automobilu naglašavaju, upravljač, polugice iza njega, centralna konzola i remenje na vratima.

U ponudi su tri kombinacije boja karoserije, narandžasta s bijelim linijama, bijela sa zelenim linijama te crna s također zelenim linijama. Uz doplatu je moguće dobiti različite naljepnice, kao i detalje u različitim bojama te još mnogo toga.

Automobil na fotografijama je inspirisan modelom Senna GTR.

McLaren će proizvesti svega 350 primjeraka modela 620R, a koštat će 250.000 funti.

Vezani članci