Nova trica već spremna
0

Mazda: Priprema za najatraktivniji kompakt

Sarajevo-x.com
Nakon pet godina uspješne egzistencije došlo je vrijeme da u Mazdi svojoj "trici" podari novi izgled koji će se bolje uklopiti u trenutnu dizajnersku filozofiju, ali i učiniti ovaj model znatno poželjnijim i privlačnijim.

Na sajmu automobila u Australiji japanski proizvođač je pripremio vrlo važnu premijeru Mazde 3 Sedan koja na najbolji način najavljuje šta se može očekivati od cijele game karoserijskih verzija ovog modela. Ipak, premijera u Australiji je bila virtualna, te je umjesto pravog automobila posjetiocima prikazana prezentacija sa fotografijama, dok će pravi debi Mazda 3 imati 19. Novembra ove godine na Los Angeles Auto Show-u. S obzirom da je u Australiji, SAD-u ali i Japanu sedanska verzija najpopularnija onda je sasvim jasno zašto je čast premijere prepuštena upravo ovom obliku.

Pri pogledu na prodajne rezultate gdje je još uvijek aktuelna „trica“ sa 1,8 miliona prodanih primjeraka itekako važan temelj izvjesno je da je u razvoj nove Mazde 3 uložene mnogo truda. Prije svega, zahvaljujući novom dizajnerskom valu koji je uveden prateći seriju konceptnih modela, nova „trica“ isticati će se svojim izgledom koji je dostojan mnogo većih i skupljih automobila. U Mazdi su srećom imali sluha za rekacije tržišta, pa je odličan odziv na izgled nove generacije Mazde 6 prihvaćen i u potpunosti primjenjen i na tricu. Ipak, uz jasnu sličnost sa većom sestrom, Mazda 3 je ukupno mnogo agresivnije dizajnirana sa čak izraženijom agresivnošću i primjenom odličnih detalja sa konceptnih modela kao što su Taiki i Kizashi. Prije svega ističu se veliki otvori za zrak na prednjem odbojniku, dok mišićave siluete blatobrana i zadnjeg odbojnika podstiču izgled znatno većeg i ozbiljnijeg automobila.

Prilikom prezentacije u SAD-u nova Mazda 3 će biti uvedena na tržište sa 2,0 i 2,5-litarskim motorima, dok će model sa evropskim specifikacijama, kao i prihvaćeniji kompakt sa pet vrata vjerovatno biti predstavljen na sajmu automobila u Ženevi početkom naredne godine.