Domaća premijera
0

Mazda CX-60 sada dostupna i u BiH: Ističe se luksuzom i moćnim dizelašem

Klix.ba
Testna staza Zalužani bila je u petak 28. i subotu 29.aprila mjesto susreta ljubitelja Mazde, ali i drugih zaljubljenika u kvalitetene, izuzetno dizajnirane i osmišljene automobile, kakvi dolaze iz radionica japanskog proizvođača. Pažnju su privlačile Mazdine uzdanice Mazda3, Mazda CX-30, Mazda CX 5, ali ipak zvijezda dana je bila potpuno nova Mazda CX-60, čija je ovo zvanična premijera u Bosni i Hercegovini.
I u slučaju CX-60, Mazda je prezentirala svoju strategiju višestrukih rješenja, kako bi zadovoljila potrebe i ukuse svih vozača. Tako se Mazda CX-60 proizvodi sa izuzetno učinkovitim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, kao i sa elektrificiranim pogonskim sklopovima - u obje varijante sa pažljivo proračunatom efikasnošću, ali i najnižim mogućim emisijama.

Na tržištu Bosne i Hercegovine je trenutno dostupna verzija sa dizelskim motorom, potpuno novim 3.3-litarskim e-SKYACTIV D, rednim 6-to cilindarskim motorom, koji je uz inovativnu tehnologiju izgaranja jedan od najčišćih dizelskih motora na svijetu – kombinovana WLTP CO2 emisija je <130 gr/km. Osim toga, i jedan je od najštediljivijih, sa kombinovanom WLTP potrošnjom od 4,9 l/100km za verziju sa 200 KS, odnosno 5,3 l/100 km za jaču verziju od 254 KS.

Razvijen korištenjem koncepta "prave veličine“ (right sizing) koji optimizira zapreminu motora, radi postizanja najefikasnije snage i performansi, ovaj motor zapremine 3.283 ccm se nudi u dvije izlazne snage 147 kW/200 KS sa pogonom na zadnje točkove, te 187 kW/254 KS sa Mazdinim i-Activ AWD pogonom na sve točkove. U obje varijante sa 8-stepenim automatskim mjenjačem nove generacije.

Izbor dostupnih specifikacija je također prilagođen svim ukusima i potrebama kupaca, od osnovne Prime Line verzije, optimalne Exclusive Line, do prefinjenih izbora sa unificiranim elementima Homura/ Black Edition i Takumi. Cijene u BiH kreću od 90.980 KM za verziju Prime Line sa 200 KS.

Verzija sa 254 KS, automatskim mjenjačem i AWD pogonom, za koju u Mazdi očekuju da će biti favorit bh. ljubitelja Mazde, dostupna je u rasponu 101.180 do 127.700 KM. Automobil po svojoj mjeri možete konfigirisati putem zvanične web stranice www.mazda.ba. Tokom dana testnih vožnji, Mazda modele je probalo više od 150 vozača, zabilježeno je više konkretnih prodajnih razgovora i narudžbi.

Zinaida Kurćehajić, brand manager Mazda BiH
Zinaida Kurćehajić, brand manager Mazda BiH

Ovom prilikom je brand manager za Mazdu u BiH, Zinaida Kurtćehajić izjavila: "Nedavno je, za europske novinare, održana prezentacija Mazde CX-60 sa dizelskim motorom, na kojoj su iz BiH prisustvovali novinari klixa. Mazdu CX-60 SKY-D su testirali vozači različitih umijeća, stilova vožnje, iskustva, po različitim, ponekad i zahtjevnim terenima. Maksimalna prosječna potrošnja koju su ostvarili je bila 6,4 l/100 km. Podsjećam motor je 3.3 litreni, vozilo težine oko 1.900 kg.”