Noviteti
0

Maserati Levante mogao bi dobiti V8 motor

Piše: E. T.
U Maseratiju razmišljaju da svoj prvi SUV Levante ponude i u kombinaciji sa V8 motorom koji već pokreće njihovu sportsku limuzinu Quattroporte.

Iako odluka još uvijek nije donesena, iz Maseratija je stigla najava da bi njihov prvi SUV Levante uskoro mogao biti ponuđen i u kombinaciji sa 3,8-litarskim biturbo V8 motorom koji već pokreće model Quattroporte GTS.

Motor raspolaže sa 530 konjskih snaga i 710 Nm najvećeg obrtnog momenta i ako završi u okruženju Levantea, Maserati bi imao SUV koji može stati rame uz rame s Alfinim modelom Stelvio Quadrifoglio, jer je trenutno najsnažniji motor za Levante 3-litarski biturbo V6 koji nudi 430 konjskih snaga i 580 Nm.

Levante V8 vjerovatno bi dobio oznaku GTS, od 0 do 100 km/h stizao bi za manje od pet sekundi i razvijao blizu 290 km/h.

Razlozi zbog kojih u Maseratiju još uvijek razmišljaju o SUV-u čiji motor raspolaže sa više od 500 konjskih snaga leže u činjenici da je tržište za takve automobile izrazito malo, čime se u pitanje dovodi ekonomska opravdanost cijelog projekta.

I dok čekamo na konačnu odluku, ono što je već poznato je da Maserati neće praviti Levante u coupe formi, niti će praviti njegovu manju verziju.

"Pravit ćemo hibridne i elektropokretane automobile, ali ne volimo coupe SUV-ove. Što se tiče postojećih SUV-ova, produkciju njihovih manjih modela prepuštamo Alfa Romeu", rekao je na obilježavanju 102. godišnjice kompanije jedan od čelnika Maseratija.