Premijera u New Yorku
0

FOTO / Magentis u novom duhu KIA-e

Sarajevo-x.com
Nakon početnog i revolucionarnog vala noviteta koji je prije nekoliko godina u KIA-i obilježen modelima cee'd, sada je očito došlo vrijeme za sljedeći veliki korak. Nakon premijere novog i radikalno drugačijeg Sportagea u Ženevi, KIA će predstaviti i novi Magnetis koji će na isti način donijeti velike novosti.

KIA je napokon objavila prve zvanične fotografije nove generacije modela Magentis, koji će se na nekim tržištima zvati i Optima ili Lorentz. Kao i u slučaju ostalih modela koji su dobili novu mladost sa novom dizajnerskom filozofijom, tako i Magentis ima vrlo malo zajedničkih osobina sa prethodnom generacijom.

Tako je vođa KIA-inog dizajnerskog tima, Peter Schreyer, prve službene fotografije novog Magentisa ispratio je riječima: “Sljedeća generacija Magentisa ima snagu iznenađenja, to je automobil, kojeg ljudi jednostavno ne očekuju od KIA-e i to je upravo ono što smo sebi zadali kao cilj.”

Agresivni prednji dio karakterišu ‘tigrova’ maska koja je već poznata sa redizajniranog cee'd-a i novog Sportagea, ali i prema gore usmjereni projektorski farovi. Duži, širi i niži od svog prethodnika, KIA-inu limuzinu sa naglašenom kupeovskom formom odlikuju hromirani lukovi koji se rastežu od A do C nosača krova, što automobilu daje prepoznatljiv oblik, koji vizualno snižava vozilo, ali i istovremeno vizualno povećava zadnji dio vozila.

Iako još nema zvaničnih fotografija unutrašnjosti iz KIA-e najavljuju da je unutrašnjost veoma prostrana i prestižna, a centralna konzola je blago usmjerena ka vozaču, te možemo očekivati sličnu interpretaciju dizajna i uređenja koja je poznata iz novog Sportagea i Soula.

Novog Magentisa u Južnoj Koreji i SAD očekuju krajem tekuće godine, dok se u Evropi i na ostalim tržištima očekuje tek u maju 2011. godine.