Samo 60 primjeraka
9

Lotus predstavio Exige Cup 380

Klix.ba
Posljednjom brojčano ograničenom varijacijom o temi modela Exige, Lotus je optimalno popunio prazninu između modela Exige Sport 380 i Exige Race 380.

U Lotusu su još jednom pronašli način da svoj "karting" sportski automobil učine još bržim i upravljivijim, a prazan prostor između standardnog modela Exige Sport 380 i modela Exige Race 380 (koji se može koristiti samo na stazi) popunjen je modelom Exige Cup 380 koji će svoj puni potencijal, definitivno, najbolje demonstrirati na stazi, ali se može koristiti i na javnim cestama.

I Exige Cup pokreće centralno smješten 3,5-litarski V6 motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora razvija 380 KS i 410 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko ručnog 6-stepenog mjenjača sa skraćenim prenosnim odnosima, a sve spomenuto dovoljno je da automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,4 sekunde: 0,1 sekundu brže od verzije Sport, ali i 0,2 sekunde sporije od najlakše verzije Race.

Masa automobila iznosi 1.057 kilograma (opciono može biti još manja), što je 53 kilograma manje u odnosu na masu verzije Sport 380, a postignuto je intenzivnim korištenjem karbona od kojeg je u ovom slučaju napravljena većina karoserijskih dijelova. S namjenski redizajniranim aerodinamičkim komponentama Exige Cup pri velikim brzinama ima 40 posto bolje prijanjanje u odnosu na verziju Sport.

Za vrijeme na stazi Exige Cup raspolaže standardno ugrađenim sigurnosnim kavezom, podesivim amortizerima i stabilizatorima, na kraju i sa sistemom za podešavanje nivoa kontrole trakcije. Lotus opciono nudi karbonske obloge unutrašnjosti i titanijski izduvni sistem, a masa automobila u tom slučaju iznosi 1.046 kilograma.

Za Exige Cup 380 treba izdvojiti 109.900 eura, a Lotus će napraviti samo 60 primjeraka.