Noviteti
7

Lotus predstavio Elise Sprint: Još više karbona za još manje kilograma

Klix.ba
Predstavljanjem modela Elise Sprint u Lotusu su iznova dokazali da uvijek ima prostora za skidanje ponekog kilograma.

S motom "gdje ima volje, ima i načina" Lotus je predstavio još lakše izdanje modela Elise koji je nakon primjene adekvatne "dijete" izgubio 41 kilogram, pa masa sportskog dvosjeda uz oznaku Sprint sada iznosi samo 798 kilograma.

Pored intenzivnog korištenja karbona, gdje god su ga mogli ugraditi, zanesenjaci u slavnoj britanskoj kompaniji Elise su opremili izuzetno laganim akumulatorom, a nije zaboravljen ni komplet ultralaganih aluminijskih felgi. Obloge u unutrašnjosti poslovično su svedene na minimum, a među atraktivne detalje definitivno spada vidljivo polužje mjenjača (u Lotusu kažu: kilogram manje).

Lotus će Elise Sprint ponuditi s atmosferskim 1,6-litarskim četverocilindarskim motorom (135 KS), ali i u kombinaciji s 1,8-litarskim motorom (220 KS) koji je potpomognut mehaničkim kompresorom, što je dovoljno da Elise Sprint 220 od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,1 sekunde. Izvanrednu zvučnu kulisu osigurat će novorazvijeni izduvni sistem, a u Lotusu tvrde da nema četverocilindarskog motora koji zvuči bolje, mada slično za svoj novi A110 tvrde u kompaniji Alpine.

Za Elise Sprint 220 sa svim opcijama olakšavanja u Velikoj Britaniji treba izdvojiti 51.652 eura, a Lotus će novu generaciju predstaviti 2020. godine.