Pretendent za titulu
3

Lotus objavio nove fotografije svog prvog električnog automobila

E. L.
Fotografije prototipa Lotusovog ultrasportskog električnog automobila Evija nastale su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, još jednoj od stanica na svjetskoj promotivnoj turneji.

Lotus je prototip svog prvog električnog automobila već pokazao publici u Velikoj Britaniji, SAD-u i Japanu, a Eviju su u sklopu svjetske promotivne turneje dopremili i u Ujedinjene Arapske Emirate.

Prvi čovjek britanske automobilske kompanije (Phil Popham) u posljednjem obraćanju medijima izjavio je da se jedan prototip modela Evija već testira na cestama u različitim klimatskim uslovima, a u Lotusu su planirali proizvesti samo 130 primjeraka.

Kupci će za 2,23 miliona eura moći da računaju na ultrasportski električni dvosjed čiji će elektromotori proizvoditi 2.000 konjskih snaga i 1.700 Nm najvećeg obrtnog momenta, što bi Eviji trebalo osigurati titulu najsnažnijeg produkcijskog automobila na svijetu.

Spomenute brojke (uz masu automobila koja će biti ispod 1.700 kilograma) bit će dovoljne za ubrzanje od 0 do 100 km/h ispod tri sekunde, a od 0 do 300 km/h stići će za manje od devet sekundi. O kakvom je ubrzanju riječ možda ponajbolje potvrđuje podatak da Bugatti Chiron od 0 do 300 km/h stiže za 13,6 sekundi.