Staza u genima
8

Lexus RC F Track Edition mogao bi biti dostojna zamjena za čudesni model LFA

Klix.ba
Lexus će RC F Track Edition premijerno predstaviti na Sajmu automobila u Detroitu (SAD).

Novo dugo očekivano izdanje legendarnog Toyotinog modela Supra nije jedina novost koju će japanski automobilski gigant predstaviti za nekoliko sati na Sajmu automobila u Detroitu, jer iz Toyotine filijale Lexus pod sajamske reflektore stiže i "hardcore" izdanje Coupe modela RC F.

Iza dodatka Track Edition krije se RC F s redizajniranom karoserijom, optimiziranom aerodinamikom, rekalibriranim sistemom ovjesa i smanjenom masom, a čistokrvni sportski automobil koji bi mogao poslužiti kao dostojna zamjena legendarnom Lexusovom modelu LFA rezultat je kontinuiranog razvoja koji traje posljednjih nekoliko godina.

RC F Track Edition pokreće 5-litarski atmosferski V8 motor koji raspolaže s 478 konjskih snaga i više od 530 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je rekalibrirani 8-stepeni automatski mjenjač. Uz pomoć sistema Launch Control automobil od 0 do 100 km/h stiže za 3,9 sekundi, a u Lexusu tvrde da RC F Track Edition u ovom trenutku ima najbolji omjer mase i snage u svojoj klasi.

Za gubitak 80 kilograma zaslužan je prvenstveno karbon od kojeg je napravljen poklopac motora, krov, prednji i zadnji spojler..., a za entuzijaste koji svoje vrijeme vole provoditi na stazi Lexus je Track Edition standarno opremio kompletom karbonsko-keramičkih kočnica (Brembo) koje se kriju iza ultralaganih 19-inčnih ojačanih aluminijskih felgi (BBS) čiji dizajn treba da podsjeća na felge koje Lexus koristi na svom trkaćem GT3 automobilu.

Među detalje koje će Lexus nuditi samo uz RC F Track Edition spada crvena koža u kabini, a automobil će se nuditi u samo dvije boje karoserije (bijela i siva). Proizvodnja Lexusa RC F Track Edition počinje u drugom kvartalu naredne godine, a cijena još uvijek nije poznata.