Električni crossover
5

Lexus predstavio prvi model koji pokreće samo struja

E. L.
Lexusov električni crossover UX 300e premijerno je predstavljen u Kini, a prodavat će se i u Evropi i Sjevernoj Americi.

I u luksuznoj podružnici Toyote priključili su se sve većem broj automobilskih kompanija koje u svojoj ponudi imaju i modele koje pokreću samo elektromotori, a prvi Lexusov elektropokretan model je skladan crossover koji se krije iza oznake UX 300e.

Električni UX u odnosu na verziju koju pokreće motor s unutrašnjim sagorijevanjem izvana se razlikuje po drugačije oblikovanom poklopcu iza kojeg se sada kriju utičnice za punjenje, a drugačije su dizajnirane i aluminijske felge koje u ovom slučaju prave manji otpor zraka. Aerodinamici pomaže i skoro ravna podnica koja je primaknuta tlu dodatnih 20 milimetara. Suštinska promjena u kabini odnosi se na drugačije dizajniranu instrumentnu tablu.

Iznad prednje osovine je elektromotor koji proizvodi 204 KS i 300 Nm obrtnog momenta, a u Lexusu tvrde da je kapacitet lithium-ionskih baterija u podnici (54,3 kWh) dovoljan za prelazak do 400 kilometara. Za punjenje baterija preko standardne kućne utičnice potrebno je sedam sati, a s brzim 50-kilovatnim punjačem manje od sat vremena.

Zbog mase automobila (1.900 kilograma) u Lexusu su se pozabavili i ovjesom koji je dobio nove amortizere, a iza akronima ASC (Active Sound Control) krije se sistem koji emitovanjem adekvatanog zvuka pješacima skreće pažnju na prisutnost automobila koji jeste prvi, ali ne i posljednji električni Lexus.