Trend elektrifikacije
6

Land Rover predstavio Evoque i Discovery Sport s plug-in hibridnim pogonom

D. B.
Oba Land Roverova plug-in hibridna modela pokreće trocilindarski turbobenzinski motor kojem asistira elektromotor.

Trendu elektrifikacije sve više se priključuju i u Land Roveru koji modele Evoque i Discovery Sport pored konvencionalnih benzinskih i dizelskih opcija sada nudi i u kombinaciji s plug-in hibridnim pogonom.

S oznakom P300e kupci oba modela mogu računati na novi trocilindarski turbobenzinski motor (200 KS) kojem asistira elektromotor (110 KS) smješten na zadnjoj osovini. Ukupna kombinovana snaga iznosi 310 KS, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta je 540 Nm.

Za prijenos snage na obje osovine u ovom slučaju zadužen je novorazvijeni 8-stepeni automatski mjenjač, a s asistencijom elektromotora za čije su napajanje zadužene baterije kapaciteta 15 kWh Land Rover je objavio da prosječna potrošnja modela Evoque (prema WLTP normama) iznosi 1,41 litara na 100 pređenih kilometara, a prosječna emisija CO² samo 32 g/km.

Nešto teži Discovery Sport u prosjeku troši 1,61 litara, a emisija CO² je 36 g/km. Evoque s napunjenim baterijama bez asistencije motora s unutrašnjim sagorijevanjem može preći do 66 kilometara, a Discovery do 61 kilometar. Samo na struju, najveća brzina u oba slučaja iznosi 135 km/h.

Punjene preko obične kućne utičnice baterije do 80 posto kapaciteta stižu za 1,5 sati, a jedina vidljiva razlika između hibridnih i konvencionalno pogonjenih modela Evoque i Discovery Sport je poklopac na lijevom blatobranu ispod kojeg se krije priključak za punjenje strujom.