Noviteti
3

Land Rover predstavio Evoque Convertible

Klix.ba
Nakon višemjesečnog "podgrijavanja" javnosti, Land Rover je zvanično predstavio produkcijsko kabrio izdanje svog modela Range Rover Evoque koji će se od sredine naredne godine prodavati u više od 170 zemalja.

Predstavljen u konceptnoj formi prije tri godine, Evoque Convertible zadržao je osnovne konture karoserije standardne verzije s fiksnim krovom umjesto kojeg je iznad glava putnika sada sklopivi platneni krov koji se pritiskom na taster spušta i podiže za 18, odnosno 21 sekundu. Upravljanje krovom može se vršiti ako se automobil kreće brzinom koja ne prelazi 48 km/h.

Bez obzira na boju karoserije, Land Rover sklopivi mekani krov nudi isključivo u crnoj boji, a kupcima su obećali nivo zvučne izolacije koji je identičan nivou koji se nudi uz fiksni metalni krov. Za besprijekornu udobnost putnika ispod otvorenog neba brine i namjenski usmjerivač strujanja zraka koji je instaliran u zadnjem dijelu automobila. Bez obzira na to da li je krov podignut ili spušten, prtljažni prostor spreman je "progutati" 251 litar prtljaga.

U slučaju prevrtanja u Land Roveru su za Evoque ugradili dvije aluminijske cijevi koje se za 90 milisekundi iz svojih spremišta u zadnjim bočnim panelima podižu iznad glava putnika, a pored njih tu je i znatno ojačan okvir prednjeg vjetrobranskog stakla.

S masom koja iznosi 1.936 kilograma, Evoque Convertible standarno se nudi sa halogenim svjetlima, a kupcima se opciono nude xenon ili LED svjetla opremljena adaptivnom funkcijom. U svakom slučaju, Evoque standarno stiže sa LED dnevnim svjetlima i LED zadnjim svjetlima.

Unutrašnjost automobila ne razlikuje se mnogo od unutrašnjosti koja se nudi uz Evoque s fiksnim krovom, a umjesto 8-inčnog displeja multimedijalnog sistema opciono se nudi 10,2-inčni display InControl Touch Pro sistem. U opciji je i 660 watti snažan audiosistem sa 12 zvučnika.

Pored najnovijeg sistema upravljanja zračnim jastucima i zaštitnim cijevima, kojim bi se u potpunosti trebala anulirati mogućnost neželjenog aktiviranja koje bi mogla izazvati gruba podloga pod točkovima (jer je Evoque Convertible i dalje sposoban terenac), automobil je standarno opremljen sistemom distribucije snage (Terrain Response) koji raspolaže sa četiri radna programa i osigurava optimalno prijanjanje i upravljivost. U dio standarne opreme spadaju i sistemi za asistenciju prilikom polaska uzbrdo i spuštanja nizbrdo.

Početak prodaje planiran je za sredinu naredne godine, a najavljena početna cijena u Sjedinjenim Američkim Državama za model koji pokreće dvolitarski 4-cilindarski turbo-benzinski motor sa 240 KS iznosi nešto više od 50.000 dolara.