Prinova za Dakar
0

Lancer zamjenjuje Pajera

Sarajevo-x.com
Nakon što je ovogodišnji reli Dakar otkazan i nakon što ga je zamjenio Central Europe Rally, i početkom naredne godine karavan se ne vraća na slavnu rutu. Slavni reli će se 2009. Godine voziti u Južnoj Americi, a Mitsubishi je već počeo sa intenzivnim pripremama novog Racing Lancera.

Ova historijska promjena u hronologiji Dakar relija svakako predstavlja veliku prekretnicu u svijetu autosporta, te iako mnogi žale za starim etapama jasno je da se sada postavljaju i novi izazovi koji bi mogli biti na razini vrlo teškog i često kobnog relija Dakar. U svakom slučaju problemi sa bezbjednošću i terorističkim prijetnjama mijenjaju Dakar iz temelja, a Mitsubishi definitivno ne želi da ove promjene utiču na razvoj njihove takmičarske ergele. Skromnim crtežom Mitsubishi je najavio Racing Lancer čiji je razvoj već počeo, te je izvjesno da će biti spreman za start Dkara u egzilu.

Glavni razlog za razvijanje potpuno novog reli automobila bila je želja Mitsubishija da preduhitri nova FIA-ina pravila koja će se početi primjenjivati 2010. godine, a tiču se nove klasifikacije automobila koja bi ograničila nastupe Mitsubishijevih aktuelnih takmičarskih automobila.

Pored potpuno nove karoserije, najveća novost je 3,0-litarski V6 turbodizelski motor kojeg je Mitsubishi počeo razvijati još 2008. godine tokom kvalifikacionih vožnji u FIA-inom Cross-Country Rally svjetskom šampionatu. Ovaj motor proizvodi 260 KS i 650 Nm obrtnog momenta, koji se na podlogu prenose zahvaljujući stalnom pogonu na sve točkove.

Naravno za maksimalnu efikasnost na zahtjevnim etapama tu je i centralni diferencijal sa djelimičnom blokadom, dok napredan ovjes omogućava maksimalno iskorištavanje sposobnog pogona. Radi uštede na težini i što efikasnijem iskorištavanju snage motora gotovo kompletna karoserija je izrađena od karbonskih vlakana, dok njen agresivan oblik u osnovi skriva siluetu Lancera Sportback čija bi serijska verzija trebala biti uskoro predstavljena.

Kao i do sada uz prestiž nastupanja na ovako zahtjevnom takmičenju, Mitsubishi planira uspjesima na relijima iz Dakar serije poboljšati prodajne rezultate svojih serijskih offroad vozila kao što su Pajero i Montero, dok će im prikupljena iskustva biti itekako dragocjena u budućem razvoju naprednih pogona na sve točkove.