Lakši i snažniji
14

Lamborghinijev odgovor na Porsche 911 GT2 RS bit će Aventador SV Jota

Klix.ba
Prema posljednjim informacijama Lamborghini bi skoro predstavljanje najsnažnijeg Aventadora trebao uveličati i najboljim vremenom kruga na stazi Nürburgring Nordschleife u kategoriji produkcijskih automobila.

U Lamborghiniju su uvjereni da će najsnažniji Aventador SV Jota (SuperVeloce Jota), čija su testiranja u završnoj fazi, na stazi Nürburgring Nordschleife na kraju ostvariti bolje vrijeme kruga od Porscheovog modela 911 GT2 RS koji je kroz "zeleni pakao“ prošao za 6 minuta i 47,3 sekundi, što je trenutno najbolje vrijeme u kategoriji produkcijskih automobila.

U dosadašnjim mjerenjima na testiranjima Aventador SVJ u odnosu na 911 GT2 RS kasni nešto više od šest sekundi, a u Lamborghiniju su zaostatak pravdali uslovima na njemačkoj stazi, koji su bili daleko od optimalnih.

Lamborghini Aventador SVJ u produkcijskom izdanju trebao bi pokretati 6,5-litarski V12 motor sa blizu 800 konjskih snaga koje će se na obje osovine distribuirati posredstvom 7-stepenog mjenjača. Automobil će, po uzoru na Huracan Performante, biti opremljen aktivnim aerodinamičkim karoserijskim komponentama (ALA - Aerodinamica Lamborghini Attiva) i bit će lakši od Aventadora S čiji motor razvija 740 konjskih snaga.

Uskoro ćemo saznati hoće li sve spomenuto biti dovoljno za skidanje Porschea s Nürburgring trona.