Premijera u Zagrebu
0

KTM X-BOW GT-XR predstavljen regionalnom tržištu: Trkaći superauto dolazi sa staze na cestu

E. Z.
Grand Auto, regionalni zastupnik za KTM Sportcar prošle sedmice je u prostorijama zagrebačkog Mozaik Event Centra regionalnom tržištu na spektakularan način predstavio svoj superautomobil X-BOW GT-XR koji je oduševio sve okupljene.

Sa jasnim sloganom "Ready to race" X-BOW GT-XR model predstavlja ono što se može najbliže povezati s čistokrvnim trkaćim automobilom u vozilu dozvoljenom za saobraćaj, a stvoren je za individualiste koji žele doživjeti dinamiku trkaćeg automobila u svakodnevnom životu.

"X-BOW GT-XR je remek-djelo inženjerstva i dizajna. Ovaj automobil vrhunac je neumorne predanosti i strasti, bezbrojnih sati izrade i neumoljive težnje za savršenstvom. Pomaknuli smo granice i redefinirali ono što je moguće. Ovaj superautomobil ne predstavlja samo vrhunac automobilskih performansi, već i dokaz onog što ljudska genijalnost može postići. Ponosan sam što je Grand Auto prepoznao ovu jedinstvenu mogućnost za suradnju s KTM sportcar iz koje se mogu dogoditi samo nevjerojatne stvari. Ovaj poslovni pothvat ne samo da jača Grand Automotive grupu kao lidera regije, već također pokazuje predanost ispunjavanju različitih potreba i želja naših kupaca." - rekao je brand manager i član uprave Grand Auta, Matija Pintarić.

Okupljenima se obratio i Michael Woelfling, izvršni direktor KTM Sportcar marke koji je govorio o moćnim performansama ovog automobila na koji je posebno ponosan.

"KTM je napravio sve suprotno od uobičajenog: proizveli smo čistokrvni trkaći automobil prije nego smo od njega napravili automobil za cestu. Naše namjere uključuju proizvodnju i isporuku 100 ručno sklopljenih komada X-BOW GT-XR automobila godišnje kupcima diljem svijeta, što ga čini superekskluzivnim i limitiranim." - zaključio je Woelfling te otkrio nekoliko tehničkih podataka.

Pravi trkaći auto koji je potpuno legalan i siguran za cestovnu upotrebu i saobraćaj ima čak 500 KS i vrlo je lagan (1.130 kg bez tereta), te je aerodinamički efikasan s maksimalnom brzinom od 280 km/h i ubrzanjem od 0 do 100 km/h u svega 3,4 sekunde.

Ovaj ultimativni KTM pokreće poznati 2.5-litreni petocilindarski Audi motor s turbopunjačem, koji je u više navrata osvajao prestižnu nagradu za motor godine u svijetu.

Svaki tehnički detalj modela KTM X-BOW GT-XR razvijen je za postizanje vrhunskih performansi, a za poseban ugođaj kao u trkaćem bolidu pobrinula su se i sjedišta koja su udaljena svega 9 centimetra od tla. Upravljač se prilikom ulaska i izlaska vozača skida poput onog u bolidima Formule 1. Bočni krilni prozori imaju ulogu vrata, a za efikasan prijenos snage na zadnje točkove tu je i automatski mjenjač sa sedam stepeni prijenosa i sa dvostrukim kvačilom (DSG).

Zanimljivo je da ovaj model nema retrovizore već koristi kamere u kabini koju s gornje strane zatvara jedinstven električno pokretani aerodinamični krov nalik onom na borbenim avionima.

KTM X-BOW GT-XR u potpunosti je izrađen od karbonskih vlakana, širok više od dva metra, a dolazi i s prtljažnikom od 160 litara. S prosječnom potrošnjom od 9,1 litru i spremnikom goriva od čak 96 litara, ovaj cestovni trkač ima i impresivan domet od preko 1000 km.