Povratak staroj filozofiji
0

Konačno privlačna Subaru Impreza

Sarajevo-x.com
Subaru je očito prihvatio kritike tržišta na račun izgleda aktuelne generacije Impreze. Model koji je slavu stekao zahvaljujući agresivnom izgledu i vrhunskim performansama u svojoj zadnjoj verziji je odbacio trovolumenski oblik i prihvatio potpuno konfekcijski izgled. Sada je nepravda barem malo ispravljena.

Subaru će na predstojećem sajmu automobila u New Yorku predstaviti Imprezu WRX u trovolumenskoj karoserijskoj formi koja je redizajnirana tako da u potpunosti prati filozofiju WRX i STi verzija iz prethodnih generacija ovog modela. Ukratko, to znači da je Impreza sada konačno dobila prepoznatljiva "relijaška" proširenja na blatobranima, velike otvore za zrak i naravno nezaobilazne spojlere i aerodinamičke dodatke.

Naravno, za razliku od prethodnih generacija sada je "široku" Imprezu WRX moguće dobiti i u petovratnoj komapktnoj verziji koja je nakolnjenija ukusima evropskih kupaca. Pored estetskih novosti koje će svakako oduševiti tradicionalne ljubitelje ove marke ova dorađena Impreza je dobila i za 38 milimetara širi trag prednjih i zadnjih točkova, što će u svakom slučaju dodatno "izoštriti" i poboljšati dinamičke osobine u vožnji. Zanimljivo je da su detalji poput redizajniranih otvora za zrak i spojlera na prednjem odbojniku značajno smanjili otpor vazduhu koji stvara karoserija, ali su ujedno povećali ukupnu masu automobila za prilično velikih 15 kilograma.
Na tržištu SAD-a Impreza WRX dolazi uz 2,5-litarski bokser motor sa 261KS i centralnim diferencijalom koji omogućava idealnu isporuku snage na sve točkove u svim uslovima vožnje. Za sada nije poznato kada će proširena Impreza doći na evropska tržišta, ali je već sada jasno da će subaruova promjena filozifije u dizajniranju automobila širom svijeta biti izuzetno dobro prihvaćena.