Ručni rad
20

Kompanija DBA pripremila Mini po receptu Singera

Piše: E. T.
U britanskoj automobilskoj manufakturi David Brown Automotive ne kriju da im se dopada način na koji u američkoj kompaniji Singer od starih Porschea 911 stvaraju modernu klasiku, a njihova osnovica za izvanredan spoj starog i novog u ovom slučaju je originalni Mini.

Automobilska kompanija David Brown Automotive na posljednjem je Sajmu automobila u Ženevi izložila izvanredan model Speedback GT koji je zasnovan na osnovici Jaguara XKR, ali je po svim ostalim detaljima moderna interpretacija Aston Martinovog legendarnog modela DB5.

U međuvremenu, u DBA su odlučili da ljubiteljima klasike ponude i modernu kreaciju koja je zasnovana na izvornom Miniju, jer je (ovakav kakav je danas) BMW-ov Mini ostao Mini samo svojim imenom.

Mini Remastered u osnovici je originalni model koji je dobio unaprijeđenu mehaniku (motor, mjenjač, ovjes, kočnice...), znatno čvršću strukturu karoserije, značajno bolju zvučnu izolaciju, decentno redizajniranu unutrašnjost i nekolicinu modernih detalja koji će vozaču olakšati život u uslovima današnjeg saobraćaja.

Temeljito dotjeran originalni 1,3-litarski četverocilindarski benzinski motor raspolaže sa 75 KS i pokreće se pritiskom na taster, a pored USB konektora i mogućnosti povezivanja mobilnog telefona, tu je i vrhunski audio-sistem, koža na sjedištima, centralno daljinsko zaključavanje...

Automobil će se praviti ručno, a pored aluminijske maske hladnjaka vrijedi spomenuti i LED tehnologiju u kućištima zadnjih svjetala. Nekolicina hromiranih detalja na karoseriji „začin“ je bez kojeg ovakvi automobili jednostavno ne bi bili to što jesu.

Kupci će moći da biraju boju krova, boje u kabini i dizajn felgi, a DBA je za one koji nisu zainteresovani za individualizaciju već pripremila dvije edicije: „Inspired by Cafe Racers“ i „Inspired by Monte Carlo“.

Informacija o cijeni automobila za sada nema.