U čast osnivača
20

Koenigsegg predstavio CC850 sa 1.385 KS i ručnim mjenjačem

D. B.
Koenigsegg je zvanično predstavio svoj novi superautomobil, a to je CC850.

Teško je povjerovati da je prošlo 20 godina otkako se prvi Koenigsegg CC8 pojavio na ulicama, a počast mu sada odaje model CC850 koji izgleda gotovo identično kao i model koji se 2002. godine postavio novi standard. Međutim, sličnost prestaje s izgledom.

Detalja je još uvijek malo, ali se zna da CC850 pokreće 5,0-litarski twin-turbo V8 motor koji razvija 1.385 KS kada koristi E85 gorivo. S "normalnim" gorivom isporučuje 1.185 KS, dok maksimalni obrtni moment iznosi 1.385 Nm. Brojke se iste i kada je riječ o težini, jer je automobil težak 1.385 kg.

S motorom je uparen Jeskov devetostepeni "Light Speed Transmission" mjenjač, no u redizajniranoj unutrašnjosti se nalazi ručica manuelnog 6-stepenog mjenjača. Ona nije samo ukras za sekvencijalnu promjenu stepena prijenosa, jer je vozaču na raspolaganju i papučica kvačila. Stvar je u tome da se radi o elektronskom sistemu. Koenigsegg je povezao rad papučice kvačila i mehaničke promjene stepena prijenosa s multi-clutch devetostepenim mjenjačem. Rezultat je nešto što u Koenigseggu zove TWMPAFMPC prijenos, a to je skraćenica za "najsnažniji i najbrži produkcijski automobil s ručnim mjenjačem". U manuelnom modu rada, CC850 se vozi kao automobil sa standardnim ručnim mjenjačem te je potrebno koristiti kvačilo za promjenu stepena prijenosa. Međutim, u ovom modu je dostupno samo šest od devet stepeni prijenosa, međutim, specifične brzine ovise o modu vožnje, tako da je u suštini dostupno svih devet, samo je potrebno promijeniti mod kako bi se koristile. U suprotnom, dovoljno je izabrati automatski mod.

Što se tiče performansi. u Koenigseggu još nisu objavili detalje. CC850 je dvostruko snaniji od originalno CC8S, ali ima manje snage nego Jesko. Ipak, očekuje se da će biti veoma brz i rijedak, jer Koenigsegg planira proizvesti samo 50 primjeraka kako bi obilježio 50. rođendan osnivača kompanije Cristiana von Koenigsegga. Cijena će biti poznata nešto kasnije.