Nova korejska limuzina
0

KND-5 za svijetlu budućnost

Sarajevo-x.com
KIA Motors je na automobilskom salonu u korejskom Seulu predstavila konceptnu luksuznu limuzinu KND-5, koja bi trebala biti u serijskoj proizvodnji (za sada pod kodnim imenom VG) već do kraja ove godine.

Koncept KND-5 predstavlja dinamičan, ali uravnotežen oblik luksuzne limuzine. Ovaj automobil trebao bi se pridružiti i ojačati ponudu KIA-e među luksuznim modelima, kao što su to do sada obavljali samo modeli Magentis, koji se na određenim tržištima prodaje i pod imenom Optima, te Opirus koji je u Sjevernoj Americi poznat i kao Amanti.

Konceptni KND-5 karakterišu nove vanjske linije, koje su usklađene sa dobro prihvaćenim modelom cee'd. Tako KIA i u ovom segmentu planira netipično agresivan nastup, gdje se posebno ističu oštre i dinamične linije sa modernim LED svjetlima.

Prednji dio modela KND-5 nastavlja KIA-inu tradiciju agresivno oblikovane hromirane maske, dok i 20-inčni aluminijski naplaci doprinose agresivnijem vanjskom izgledu. Panoramski krov konceptne KIA-e proteže se duboko u površinu krova od vjetrobranskog stakla, što naglašava otvorenost i vitak oblik limuzine.

KIA KND-5 je duga 4,945 mm, široka 1,850 mm i visoka 1,475 mm, dok i međuosovinski razmak od 2,845 mm obećava prostranu i udobnu unutrašnjost. Pošto je koncept u osnovi namijenjen južnokorejskom i američkom tržištu tome je prilagođen i motor, gdje je benzinski 3,5-litarski šestocilindraš sasim logičan izbor. Za sada još nije tačno određen datum početka serijske proizvodnje ovog modela.

Prije svega jasno je da je koncept nastao prije svega kao predstavljanje KIA-inog agresivnog i futurističkog dizajna na seulskom automobilskom salonu, gdje će KIA-ini stručnjaci odmjeriti reakcije javnosti po pitanju ovog modela. U svakom slučaju izvjesno je da su u KIA-i napravili veliki tehnološki i dizajnerski iskorak, koji je skromno započeo sa Sorentom, a dominantnije se nastavio sa cee'dom, kao i nedavno predstavljenim Soulom.