Be the Change u Barceloni
19

Klix.ba na Iveco full range premijeri: Električni modeli su tu, ali plin je važna alternativa

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
IVECO je obnovio cijelu ponudu svojih modela i usluga, i to po prvi put u svojoj historiji je uradio u jednom potezu. Ovo je najveća investicija ikada za ovu marku, a mi smo prisustvovali velikoj svjetskoj premijeri u Barceloni, te na radionicama detaljno upoznali sve novosti u tehnologiji ali i uslugama ove marke.
IVECO je na velikom događaju pod imenom "BE THE CHANGE“ U Barceloni okupio doslovno cijeli svijet svoj zastupnika, distributera, kupaca i novinara, te im pokazao kako napraviti i prihvatiti promjene. U protekle četiri godine, Iveco je svoju energiju i resurse posvetio predviđanju brze evolucije tržišta.

Tačnije, Iveco je ulagao u obnavljanje svojih proizvoda na osnovu potreba i očekivanja kupaca, ubrzavajući inovacije kroz partnerstvo s najboljim igračima u klasi. Razvio je ponudu multienergetskih vozila kako bi kupcima pružili održiva i profitabilna rješenja za svaku poslovnu potrebu, a posebno je ubrzao razvoj svoje ponude električnih vozila i uspostavio namjensko proizvodno središte u Ulmu, u Njemačkoj, gdje proizvodi prvi IVECO električni kamion.

Na spektakularnoj "Full Range" premijeri koja je izgledala kao impresivan spoj rock koncerta, poslovne prezentacije, sajma vozila i gala večere IVECO je pokazao kako je brzo evoluirao i postao pouzdan partner svojih kupaca, podržavajući ih dok se bave promjenama i uspješno prevazilaze izazove.

Obnova čitavog asortimana IVECO: vrhunska, višeenergetska linija modela

IVECO je obnovio čitav asortiman vozila odjednom po prvi put u svojoj historiji uz investiciju od čak milijardu eura, najveću ikad napravljenu. U razvoju ove najsavremenije linije, IVECO se fokusirao na četiri stuba: poslovnu produktivnost, iskustvo vozača, održivost i povezanost.

Nove karakteristike i inovacije koje nam je Iveco predstavio kroz dva dana imaju za cilj prije svega da živote vozača učine lakšim i udobnijim, a vlasništvo i isplativost vozila maksimalnim.

Poboljšanja se odnose na suštinske elemente kao što je uvođenje najmodernijeg motora u segmentu za teške uslove rada do ergonomije s usvajanjem osjećaja i funkcionalnosti usmjerenog na vozača i automobila, do naprednog radnog okruženja za vozača sa tehnologijom za sigurniju vožnju.

IVECO želi da pokrene održivu transformaciju transportne industrije uz pomoć njihovog višeenergetskog pristupa, koji kupcima nudi izbor tehnologije koja najbolje odgovara njihovim operativnim i poslovnim zahtjevima. Vođen principom da se tehnologija mora prilagoditi misiji i ispuniti ciljeve misije, IVECO je razvio električne verzije svojih lakih i teških modela, dok je nastavio da poboljšava svoja vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, uključujući ona koja rade na prirodni plin, kako bi se smanjio njihov utjecaj na okoliš.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Posebno je zanimljivo kako IVECO podržava prelazak svojih kupaca na mobilnost bez emisije štetnih gasova sa uslugama namijenjenim eMobility dizajniranim da olakšaju prelazak na električna vozila povećanjem produktivnosti, smanjenjem ukupnih troškova vlasništva i maksimiziranjem dometa vozila i energetske efikasnosti.

Tako je predstavljen i GATE (Zeleni i napredni transportni ekosistem) kao inovativni sveobuhvatni poslovni model s plaćanjem po upotrebi za dugoročno iznajmljivanje "zelenih" komercijalnih vozila kako bi se ponudilo rješenje kupcima koji žele pristup električnoj mobilnosti. Osim toga, IVECO CAPITAL nudi kupcima sveobuhvatno finansijsko rješenje za električna vozila, kao i cijeli asortiman IVECO, uključujući usluge finansiranja, lizinga i osiguranja na svim tržištima.

Novi IVECO logo: snažan simbol promjene

IVECO je označio ovo otvaranje novog poglavlja u svojoj historiji otkrivanjem novog identiteta brenda koji utjelovljuje koncept promjene. Novi logo postavljen je sada visoko na svim modelima u crnoj boji, izražavajući dinamiku i inovativnost brenda, istovremeno održavajući ponosnu vezu sa historijom marke. Novost je detalj u plavoj "energetskoj" boji u njegovom srcu koji predstavlja raskrsnicu između IVECO-vog naslijeđa i njegove nove energetske budućnosti.

IVECO eDaily - Poznato lice i u električnom izdanju

Nakon što smo ga prošle godine po prvi put vozili i isprobali, električni eDaily već sada je dobio značajna osvježenja i novosti.

Sam pogon i sklopovi nisu imali potrebu za izmjene, osim opcije dodatnog baterijskog modula, ali je zato IVECO razmotrio načine za povećanje nosivosti vozila, te sada nudi novi zadnji ovjes s progresivnom krutošću koji je dostupan kao opcija. Ovo omogućava vozilu da nosi teže terete sa performansama koje su uporedive sa standardnim ovjesom.

Novi Daily je također dostupan u električnoj i bio-CNG verziji, s namjenskim uslugama koje kupcima nude potpuna rješenja mobilnosti koja će im pomoći u održivoj tranziciji.

Daily je predstavio niz funkcija dizajniranih da život vozača učine ugodnijim. Nova kontrolna tabla, sa velikim brojem otvorenih pretinaca za odlaganje, olakšava organizovanje stvari i drži sve što im je potrebno na dohvat ruke. Sa namjenskim prostorima za mobilne uređaje, novim USB tipom A+C utičnicama i novim bežičnim punjačem, nikada neće morati brinuti da će ostati bez napunjenosti.

Posebna karakteristika su novi 10,25-inčni potpuno podesivi instrumenti koji su dio serijske opreme u cijelom asortimanu. Važne informacije o vozilu jasno su prikazane na širokom ekranu sa velikim slovima. Dostupna su tri izgleda ekrana, a vozač može lako izabrati željenu konfiguraciju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na cesti, vozač će uživati u apsolutnom užitku u vožnji Hi-Matic mjenjača, dodatno poboljšanom novom multifunkcionalnom ručicom sa stabilnim položajem sa selektorom za Power i Eco postavke, koja je udobnija za korištenje i olakšava prepoznavanje statusa prenosa.

IVECO također nudi niz namjenskih usluga za podršku kupcima koji se odluče za Daily CNG ili električne verzije. Oni uključuju usluge eMobility razvijene da pomognu prelazak na električnu mobilnost maksimiziranjem radnog vremena vozila, dometa vozila i energetske efikasnosti, i GATE, inovativnu sveobuhvatnu formulu s plaćanjem po upotrebi za dugoročni najam vozila.

Novi Iveco Eurocargo sa novom tehnologijom i opcijom na plin

IVECO je lider u industriji alternativnih goriva sa svojim komprimiranim prirodnim plinom (CNG) koji nudi odlično rješenje za drastično smanjenje emisija uz zadržavanje sposobnosti misije i niske ukupne cijene vlasništva (TCO).

Kada rade na biometan, vozila na CNG mogu postići smanjenje CO2 do 95% u poređenju sa ekvivalentnim dizel vozilom. Novi Eurocargo dobija potpuno novu generaciju Tector 7 CNG motora dostupnih u čitavom asortimanu, postajući jedino vozilo od 12-19t koje nudi prirodni plin u cijelom asortimanu operaterima koji žele smanjiti emisije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Novi 6,7-litarski CNG motor dostupan je u tri verzije: 220 KS, 250 KS i 280 KS. Osim većeg kapaciteta motora i snage, ovaj kamion također nudi najbolju potrošnju goriva u klasi, kao i poboljšanu emisiju CO2 do -10% u odnosu na Tector 7 Diesel.

Sposobnost misije CNG-a je takođe poboljšana uvođenjem opcije rezervoara od 115 litara koji pruža prošireni domet vožnje bez smanjenja zapremine teretnog prostora sa kapacitetom gasnog cilindra do 1.100 litara. Novi Eurocargo zaista pomaže u pokretanju puta promjena omogućavajući većem broju kupaca nego ikada da pređu na održiva alternativna goriva bez ugrožavanja sposobnosti misije.

Novi standardni menjač je dostupan i na dizel i na CNG modelima za još veću efikasnost. Automatski ZF8-HP sa 8 stepeni prijenosa je io standardne opreme i obezbeđuje smanjenje potrošnje goriva do 5%, dok je opcioni Allison 3000 automatski menjač također dostupan.

Ažuriranja kontrolne table su dizajnirana da olakšaju život vozača u vozilu, dodajući udobnost i više mogućnosti. Novi potpuno digitalni instrumenti sa 10-inčnim ekranom zauzimaju centralno mjesto u kabini sa bogatom grafikom koja pruža odličnu preglednost informacija o vozilu na prvi pogled. Ovaj ekran se može konfigurisati prema željama vozača kako bi se smanjila ometanja i poboljšala upotrebljivost. Nove komande na stubu volana drže sve na dohvat ruke vozaču.

Nova Iveco Way porodica nije bila nikada naprednija i svestranija

Uz Daily i Eurocargo posebnu pažnju privukli su novi modeli iz "heavy" porodice modela.

IVECO je tako u Barceloni predstavio i novu IVECO Way porodicu modela koja se nadovezuje na veoma uspješan model uvođenjem novih naprednih funkcija, veće udobnosti i snažnog, ali efikasnog novog motora xCursor 13, poboljšane aerodinamike i najsavremenije GPS prediktivne vožnje. Nove funkcije i usluge razvijene su kako bi poslovanje kupaca bilo produktivnije, a život vozača u vozilu udobniji, sigurniji i povezaniji, čineći ovo najsposobnijom IVECO Way serijom.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

IVECO Way modeli nude širok izbor pogonskih sklopova kako bi zadovoljili potrebe raznih misija i zadataka. Na vrhu ponude motora je novi xCursor 13 koji je razvio FPT Industrial, IVECO-ov sestrinski brend unutar Iveco Grupe i globalni lider specijalizovan za napredne tehnologije pogona.

Ovaj novi dizel motor sadrži najsavremenije tehnologije kao što je novi turbopunjač, veći pritisak u sistemu za dovod goriva, nova lakša glava cilindra i blok cilindra, pametna pomoćna oprema i smanjenje trenja.

Najmoćnija konfiguracija ovog motora može proizvesti čak do 580 KS i 2.800 Nm obrtnog momenta, savršeno za teške misije koje zahtijevaju maksimalne performanse, dok je varijanta od 500 KS sa 2.600 Nm obrtnog momenta idealna za maksimiziranje efikasnosti na dugim turama. Novi IVECO S-Way donosi povećanje efikasnosti sa do 10% manjom potrošnjom goriva, dok napredne nove funkcije i profesionalne usluge mogu povećati efikasnost u potrošnji za dodatnih 4%.

Težina motora je smanjena za 10% – sada čak i lakša od ukinutog Cursora 11 – dok je standard izdržljivosti sada do 1,6 miliona kilometara, što je za čak 33% više od svog prethodnika.

Nova motorna kočnica visokih performansi najbolja je na tržištu, sada je 30% efikasnija, sposobna je zamijeniti retarder u većini scenarija vožnje.

Novi motor je uparen sa 17xHE Meritor osovinom sa redukcijom za još uglađeniju isporuku vučne sile uz brzi 12-brzinski TRAXON Gen2 mjenjač kojeg proizvodi ZF. Ovaj novi mjenjač ima nekoliko ažuriranja kao što je Shift Assistant koji sinhronizira promjene i kočenje motorom, dok pomoćnik za vožnju unazad uključuje hod unazad prilikom zaustavljanja.

IVECO-ov snažan fokus na vozača i njihovo iskustvo u vozilu pretvara se u značajne nadogradnje IVECO S-Way i X-Way AS kabine usmjerene na vozača koja ima za cilj maksimiziranje udobnosti i dodatno poboljšanje vozačkog iskustva i vidljivosti sprijeda. Vrhunski boravak u vozilu proizlazi iz novog dizajna enterijera, nove prilagodljive kontrolne table sa izborom materijala i boja, kao i potpuno digitalnog kokpita sa TFT instrument tablom, infotainmentom i retrovizorskim kamerama bez ogledala.

Opremljeni za svaku misiju i zadatak

IVECO S-Way i X-Way sada imaju novi ojačani prednji zračni ovjes sa zračnim jastucima visokog hoda i povećanim GAW od 9,0 t. Ova nova potpuna pneumatska konfiguracija sada se nudi na široj liniji varijanti šasije.

Model 6x2 sada mogu imati koristi od nove ojačane osovine sa oznakom od 9,0 t, posebno korisne za sakupljanje smeća sa zadnjim teretom i kranove za zadnji prevjes. Za teže misije, nova osovina 18x sa jednom redukcijom, sa novim kućištem, nosačem i kočionim sistemom, može izdržati do 60t GCW pružajući najbolji kompromis između robusnosti, performansi i efikasnosti.

Kupci sada mogu svoj IVECO S-Way i X-Way učiniti još individualnijim i povećati svoj osjećaj pripadnosti IVECO porodici uz niz novih opcija personalizacije. Pored prepoznatljivog novog IVECO logotipa dostupnog u hromiranoj ili mat metalnoj boji, možete birati između osam opcija rešetke. To uključuje sjajnu završnu obradu, metalne elemente ili čak izbore u boji karoserije, omogućavajući operaterima da prilagode svoje vozilo korporativnom brendu ili da odaberu stil kojim se njihovo vozilo izdvaja iz gomile.

Inovativna tehnologija igra veliku ulogu u kabini novih IVECO Way modela. Grafički bogat digitalni ekran instrumenata od 12 ili 10 inča pruža vozaču informacije o vozilu, pri čemu se ekran može konfigurisati prema njihovim individualnim željama. Uz napredni ADAS (Advanced Driver-Assistance System) interfejs i potpunu integraciju infotainment-a, informacije su predstavljene jasno, smanjujući kognitivno opterećenje vozača.

Potpuno novi, potpuno rekonfigurabilni 10 ili 7-inčni infotainment displeji stavljaju medije i druge ključne kontrole na dohvat ruke vozaču. Ekran koji reaguje sadrži sve, od kontrole klime do potpuno integrisanog Alexa iskustva. Bežični Apple CarPlay i Android Auto omogućavaju pristup svim aplikacijama na pametnom telefonu vozača, dok novi sistem omogućava istovremeno uparivanje dva telefona putem Bluetooth-a.

IVECO kao pionir električnog pogona

IVECO je dugo bio pionir alternativnih goriva, pomažući kupcima da poboljšaju efikasnost uz smanjenje emisija. Električna vozila su ključni element u njegovom višeenergetskom pristupu koji vodi put promjena ka nultim emisijama s rješenjima koja ne ugrožavaju profitabilnost kupaca ili poslovnu produktivnost. To je ono što isporučuje novi IVECO S-eWay – prvi električni teški kamion koji je u potpunosti proizveo IVECO – i poboljšani eDaily.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sposoban da zadovolji širok izbor misija, kao što su čvorište do čvorišta ili čvorište do grada, potpuno električni IVECO S-eWay ima domet do 500 km. Ovo vozilo pokreće inovativni sistem baterija koji se sastoji od devet baterija od 82kWh ukupne snage 738kWh.

eDaily je poznat po svojoj inovativnoj modularnoj tehnologiji baterija, koja mu daje domet do 400 km u urbanoj upotrebi u stvarnom svijetu, a četvrta baterija se sada može konfigurirati na modelima šasije 72C od 7,2 tone GVW 5100 mm. Proširivanje kapaciteta baterije na 148 kWh omogućava domet do 240 km. IVECO eDaily modeli sa tri i četiri baterije takođe dobijaju brže punjenje od 115 kW, omogućavajući domet od 100 km za samo 20 minuta. Dodatno, vozila sa kabinom sa šasijom dobijaju fleksibilnost opcionog bočnog priključka za punjenje kako bi optimizovali udobnost za vozače.

Neočekivani spoj - IVECO i Metallica

IVECO je u Barceloni priredio još jedno veliko iznenađenje i najavio partnerstvo sa havy metal grupom Metallica. Tom prilikom se prisutnima putem video veze obratio i bubnjar grupe, Lars Urlich i potvrdio da će Iveco biti njihova podrška tokom evropskog dijela Svjetske turneje M72, puneći stadione širom kontinenta od maja do jula 2024. IVECO kamioni i minibusi na električni i prirodni plin pridružit će se karavanu Metallice, prevozeći bend i njihovu opremu na njihov koncert lokacije u Minhenu, Helsinkiju, Kopenhagenu, Varšavi i Madridu. Najava je zaključena službenim spotom za lansiranje IVECO-ovog novog kompletnog asortimana, oživljenog "elektrificirajućim" soundtrackom pjesme "It's Electric".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

IVECO će obezbijediti teške kamione S-eWay i S-Way Metallica Special Edition na električni i prirodni plin, personalizirane posebno dizajniranom u bojama albuma 72 Seasons. Mat crna karoserija je preplavljena jarko žutom završnom obradom na bočnoj strani kabine, dok prednja rešetka nosi logo Metallice. Minibusevi eDaily i Daily Natural Gas, također u posebnom izdanju Metallice, pružat će uslugu prijevoza za ekipu benda tokom koncerata. Ova "zelena" vozila će doprinijeti Metallicinom cilju smanjenja ugljičnog otiska jedan po jedan koncert radi održivog doživljaja i volje.

Osim toga, planirano je i aktivno uključivanje vozača kamiona, gdje je Iveco uputio poziv vozačima, bez obzira na marku njihovog vozila, da dostave video snimke na kojima nastupaju uz muziku Metallice kako bi dobili priliku da osvoje karte za koncert.